Verden

Reisende fra Stockholm kan slippe kø i USA

Svenskene har fått et svar fra USA som Oslo Lufthavn misunner dem.

Fra begynnelsen av 2017 håper svenskene at de kan tilby sine USA-reisende med fly en forenklet pass- og immigrasjonsprosess.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

USA forhandler med Sverige om en ordning som gjør at flyreisende fra Stockholm slipper å stå i immigrasjonskø ved innreise til Amerika.

I Sverige håper man at ordningen vil bli et viktig våpen i flyplassenens intense kamp om å få nye, interkontinentale flyruter. Norwegian sier at enklere reise til USA fra Sverige vil gjøre svenske ruter mer attraktive.

Oslo Lufthavn har også søkt om å kunne gi sine reisende det samme tilbudet, men har så langt ikke fått positivt svar fra amerikanske myndigheter.

Det har derimot svenskene, som håper å være i gang med forenklet USA-reise allerede tidlig i 2017. De har satt full gass på denne prosessen, som de håper skal styrke Arlandas posisjon som skandinavisk flyplass. Ordningen med «preclearance» vil gjøre at amerikanske grensemyndigheter flytter pass— og immigrasjonskontrollen til avreiseflyplassen.

Viktig kort for å få nye ruter

For flypassene er dette et viktig tilbud fordi det forenkler reisen til USA, og det er positivt når flyplassene skal selge seg inn overfor flyselskapene.

- For SAS og Norwegian blir det mer fristende med direktelinjer til USA med et «preclearance»-tilbud på Stockholm Arlanda Airport, tror pressesjef Ulf Wallin hos flyplasseieren Swedavia.

- Å få et slikt samarbeid med USA gir naturligvis fordeler i forhandlinger med internasjonale flyselskaper om å legge nye direkteruter til oss, sier Wallin.

Han håper på å få nye amerikanske selskaper til Arlanda og at asiatiske selskaper skal legge mellomlandinger på ruter til USA til Stockholm.

- Stockholm vil stille sterkt

Hos Norwegian ser man positivt på det at svenskene nå trolig får en enklere USA-reise:

- Preclearance er positivt fordi det vil gi de reisende en mer effektiv reise. De fleste som har vært på de store flyplassene i USA, vet at det kan ta lang tid i passkontrollen. Det er klart at Stockholm vil stille sterkt i fremtidig planlegging dersom passkontrollen kan gjøres ved utreise, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Hos SAS sier derimot informasjonssjef Knut Morten Johansen at tilbudet ikke vll bety noe for selskapet, som ikke har ønsket en slik ordning. SAS har ivret for en annen ordning, kalt global entry, som baserer seg på en bakgrunnskontroll av den reisende i god tid før selve avreisedagen.

OSL kjører videre

Hos Avinor og Oslo Lufthavn henger man ikke med nebbet fordi svenskene har fått ja til forhandlinger om å innføre «preclearance»-tilbudet.

Den norske hovedflyplassen søkte samtidig med svenskene, men må i beste fall stille bak svenskene i køen:

- Ifølge våre kilder har ikke svenskene kommet stort lenger enn oss på OSL. Den politiske prosessen er ventet å ha halvannet år. Dette har amerikanerne vært tydelige på, og det er ingenting som indikerer at det vil ta noe kortere tid for svenskene. Vi fokuserer uansett på vår egen prosess, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.