George Floyds familie får 27 millioner dollar i erstatning etter forlik

Myndighetene i Minneapolis inngår forlik i erstatningssaken etter at George Floyd døde under en pågripelse. Familien får erstatning på 27 millioner dollar.

Demonstranter med bildet av George Floyd under en demonstrasjon i forbindelse med rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept ham.

Summen tilsvarer rundt 227 millioner kroner.

Floyd ble drept under en pågripelse i mai i fjor. Dødsfallet utløste omfattende Black Lives Matter-demonstrasjoner. Floyd ble kvalt da en politimann satte kneet mot nakken hans i rundt ni minutter.

– Jeg får ikke puste, ropte Floyd flere ganger før han døde, et uttrykk som ble et symbol for hele Black Lives Matter-bevegelsen.

Historisk sum

Politibetjenten Derek Chauvin, som er hvit, er tiltalt for drap etter flere forskjellige uaktsomhetsgrader. Selv om rettssaken ikke er fullført, ble det fredag klart at Minneapolis inngår forlik i saken der familien har gått til erstatningssøksmål.

Som del av erstatningen får nabolaget der Floyd ble pågrepet 500.000 dollar.

Floyd har blitt et symbol på konsekvensene av politivold i USA. Her fra Minneapolis.

Dette er det mest omfattende forliket i et privatrettslig søksmål før en straffesak er fullført noensinne, ifølge Floyd-familiens advokat Ben Crump.

– Det sender et tungt signal om at svarte liv betyr noe, og at politibrutalitet mot fargede må ta slutt, sier Crump.

Kondolerer til familien

Byrådsleder Lisa Bender i Minneapolis sier at det er historiene til familien som betyr noe nå.

– Men på vegne av byrådet vil jeg gi mine dypeste kondolanser til familien til George Floyd, vennene hans og alle i samfunnet vårt som sørger over tapet av ham, sier Bender.

Les også

Mange har skiftet mening om George Floyds død. Samtidig som juryen grilles, drøftes nye politilover med hans navn.

Floyds familie gikk til sak i juli i fjor mot byen, politibetjenten som er tiltalt for drap og tre andre politibetjenter som er siktet i saken.

Minneapolis betalte i 2019 20 millioner dollar til familien til Justine Ruszczyk Damond, en uvæpnet kvinne som ble skutt og drept av politiet etter at hun selv ringte nødetatene for å be om hjelp.

Utvidet tiltalen

Domstolen som behandler saken mot politimannen som er tiltalt for å være skyld i Floyds død, utvidet tidligere i uken tiltalen til enda en type uaktsomt drap.

Chauvin var allerede tiltalt for en grad av forsettlig drap, second-degree murder, og én type uaktsomt drap. Tiltalen ble utvidet med enda én type uaktsomt drap, third-degree murder.

Dommer Peter Cahill ved domstolen i Hennepin County hadde tidligere avvist påtalemyndighetens anmodning om å utvide tiltalen, men behandlingen i en ankedomstol ga gjennomslag for å inkludere tiltalepunktet.

Jusseksperter mener utvidelsen vil gi juryen flere muligheter til å dømme Chauvin for drap.