Verden

Junkfood gir rekordfedme og rotteinvasjon

13 millioner briter kommer til å være overvektige i 2010. 60 millioner rotter koser seg i junkfood-rester.

En million britiske barn kommer til å være overvektige i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX

 • Nina Lødemel

Helsemyndighetene i Storbritannia har en stor oppgave foran seg. Mer enn 12 millioner voksne, og en million barn kommer til å være overvektige innen 2010. Når så mange flere blir overvektige, regner helsedepartementet med at det blir tusenvis av nye tilfeller av kreft, hjerteproblemer og diabetes type 2.

Overvektige barn

Ifølge beregninger vil 22 prosent av alle jenter og 19 prosent av gutter mellom to og 15 år, være overvektige om fire år. I dag er det fire millioner overvektige menn i Storbritannia, det fryktes nå at tallet kan bli syv millioner i 2010, skriver the Guardian. En tredjedel av voksne og en femtedel av alle barn vil være overvektige, ifølge rapporten.

Mindre matreklame

Forskjellige tiltak vurderes, blant annet restriksjoner på junkfood-reklame som er rettet mot barn, før klokken ni på kvelden. Helseministeren, Patricia Hewitt legger allikevel vekt på det personlige ansvaret folk har for å motarbeide fedme. — Nå for tiden er vår helse like så mye påvirket av hva hver enkelt av oss gjør for oss selv og for våre barn, som hva regjeringen og helsemyndighetene gjør for oss, sier Hewitt. Hun sier også at det ikke er enighet om hvor stor påvirkning reklame for mat har for valgene barn og deres foreldre tar.

Rottene koser seg

Myndighetene får hard kritikk fra flere hold. - Hvis dagens trend fortsetter vil antatt levealder gå ned. Myndighetene må forbedre sin sørgelige politikk, ellers vil nasjonens helse lide, sier helsetalsmann for de konservative, Andrew Lansley. Takket være et stort konsum av junkfood, samler det seg opp store mengder matrester og avfall i gatene. Rottene koser seg med burgere, pommes frites og kebaber som slenger i gatene, og antallet rotter er nå like stort som antallet innbyggere i Storbritannia, nemlig 60 millioner.

Rotter spiser alt

I dag ble det lansert en ny kampanje. "Hold Storbritannia ryddig" sier at det ikke bare er fastfood-tilhengerne som får skylden. Rotter liker også fruktskall eller annen lunsjmat. - Folk tror bare det er fulle ranglefanter med pommes frites og burgere som lokker rottene ut av kloakken. Men andre gjør sin del for å fylle gatene våre med fruktskall og lunsjrester, sier sjefen for den nye kampanjen, Alan Woods.

 1. Les også

  Vi sitter oss til døde

 2. Les også

  - Ta trappa!

 3. Les også

  Singelliv gir hjertetrøbbel

 4. Les også

  Slår fedme-alarm

 5. Les også

  Overvektige barn skal få hjelp på slankeleir

 6. Les også

  Jentene blir fetere

 7. Les også

  Norge på diabetestoppen

Rottene kommer gjerne ut av kloakken for å spise kebab og hamburgere som de får servert i gatene i Storbritannia. Foto: SCANPIX

Helseministeren i Storbritannia, Patricia Hewitt mener folk har et eget ansvar for å holde kiloene i sjakk. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/scanpix

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Boris Johnson bruker seg selv som eksempel i ny helsekampanje: – Jeg var for tykk

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Derfor får du lyst på junkfood

 3. NORGE

  Boris Johnson vil slanke britene. I Norge havnet et lignende forslag i skuffen i 2013.

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Angrer du etter å ha stappet i deg junkfood?

 5. SULTEN

  Her spiser du før Disney On Ice

 6. NORGE

  Helseministeren synes det er for lett å impulskjøpe sjokolade, men vil ikke tvinge matkjedene til å bli sunnere