FNs Pillay: - Kollektiv straff av sivile er forbudt

Israels blokade av Gazastripen er ulovlig og må heves, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay.

FNs høykommissær for flyktninger, Navi Pillay, sier at Gaza-blokaden er ulovlig, blant annet fordi folkeretten forbyr utsulting av sivile som krigsmetode. FOTO: AFP

Israelske soldater tok lørdag kontroll over aktivistskipet Rachel Corrie, som var på vei mot Gazastripen med humanitær hjelp.

Bordingen av båten skjedde uten vold, og med full medgjørlighet fra mannskapet og aktivistene om bord, opplyser en talskvinne for den israelske hæren.

— Ulovlig blokade

— Folkeretten forbyr utsulting av sivile som en krigsmetode, og det er også forbudt å innføre en kollektiv straff overfor sivile, sier høykommissær Navi Pillay.

Lørdag gjentok hun også kravet om en internasjonal gransking av Israels aksjon mot nødhjelpskonvoien til Gazastripen tidligere denne uken, der ni aktivister ble skutt og drept av israelske soldater.

Pillay mener at selv om blokaden viser seg å være lovlig i henhold til folkeretten, må den militære aksjonen vurderes ut fra Israels plikt til å sørge for store nok forsyninger av humanitær hjelp til Gazastripen.

Rachel Corrie til Ashdod

Skipet Rachel Corrie, som lørdag ble bordet mens det var på vei til Gaza, er eskortert til havnebyen Ashdod i Israel av det israelske sjøforsvaret.

Skipet kom til havnen fulgt av to mindre israelske militærbåter fem timer etter at det ble bordet av israelske soldater, ifølge en AFP-journalist i Ashdod.

Nobelprisvinner Mairead Maguire er nummer to fra venstre, og er en av de mange irene om bord på Rachel Corrie. FOTO: FREEGAZA.ORG/AFP