Verden

Russland ga UD en liste med uønskede nordmenn – Brende vil ikke offentliggjøre navnene

Alt i november fikk norsk UD en liste med navn over norske politikere som er uønsket i Russland. Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande sto på listen. UD vil ikke si hvem de andre er.

Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell vet nå at de står på Russlands svarteliste, men hvem er de andre?
 • Tarjei Kramviken
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Den russiske ambassaden i Oslo sier i en uttalelse at den har en svarteliste, eller «stoppliste» som de selv kaller det, over norske politikere. På den står både Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-politiker Bård Vegar Solhjell. Det fremgår i uttalelsen som ambassaden har sendt til Aftenposten og som også er lagt på deres Facebook-side.

Ambassaden skriver at listen over hvem som er nektet innreise til Russland, var klar lenge før delegasjonen ble satt sammen og «ble oversendt til det norske utenriksdepartementet 29. november 2016 gjennom diplomatiske kanaler.»

UD vil ikke offentliggjøre

Pressetalsmann Frode Overland Andersen sier til Aftenposten at UD ikke vil offentliggjøre noen navneliste.

– Det er Russland som må gjøre det, sier han.

Listen med nordmenn som er omfattet av sanksjoner, er et svar på EUs sanksjonsliste mot russiske statsborgere. Den har Norge sluttet seg til. Norge har også gjort det klart at personer på listen heller ikke får reise til Svalbard.

Ambassaden understreker i sin uttalelse at listen ble laget før det var klart at de fem stortingsrepresentantene skulle besøke Moskva.

Besøket var en gjenvisitt fordi russiske parlamentarikere besøkte Norge i fjor.

Russerne ønsket å forhandle med Norge og kravet var enkelt: Dersom Norge strøk russiske parlamentarikere av den EU-listen Norge har sluttet seg til, ville Russland slippe inn de norske parlamentarikerne.

UD avviser

– Norge er tilsluttet EUs restriktive tiltak mot Russland som følge av Russlands folkerettsstridige anneksjon av Krim og destabiliseringen i Øst-Ukraina. Her står vi sammen med våre partnere og allierte i Europa. Blant de restriktive tiltakene er det innført innreisenekt for personer som på russisk side som er knyttet til disse folkerettsstridige handlingene, sier UDs pressetalsmann.

Utenriksminister Børge Brende (H) kalte Russlands ambassadør inn på teppet.

Han legger til:

– Russlands visumnekt til norske parlamentarikere er på sin side både uberettiget og urimelig. Det er ingen gjensidighet som gir grunnlag for slike tiltak fra russisk side. Å akseptere en slik gjensidighet, ville bidra til å legitimere de russiske tiltakene.

– Vi sluttet oss til tiltakene på bakgrunn av russiske folkerettsbrudd i Ukraina. Vi kan derfor ikke forhandle om hvem som står på den listen, sier Andersen.

 • Har ikke skjedd før: Stortingspolitikere invitert til Russland – nektet visum.


Russland ville teste samholdet

Førsteamanuensis Ingerid M. Opdahl ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) sier visumnekten tester hvor samlet de vestlige landene er om sanksjonene. Russerne vil vise at de har konsekvenser for det bilaterale forholdet.

– Det er ikke selvsagt at europeiske land vil stå samlet om å opprettholde sanksjonen over lang tid. Det er et uttalt mål fra russisk side å svekke oppslutningen om å opprettholde sanksjonene, sier hun.

– Det er aktuelt nå fordi vi har en ny president i USA som har en annen holdning. Samtidig vet vi ikke om dette kunne skjedd tidligere fordi det ikke har vært noen reiser på dette nivået på en stund, sier hun til Aftenposten.

Omfattende lister

Siden de første sanksjonene ble innført i kjølvannet av Ukraina-krisen og annekteringen av Krim, har nesten 150 russere og russiske bedrifter blitt svartelistet av EU. Norge har sluttet seg til disse. Russland har i samme periode svart med å svarteliste minst 89 amerikanske, canadiske og europeiske politikere og tjenestemenn.

Det er fire dansker og åtte svensker på listen, men inntil nå har det ikke vært kjent at det sto nordmenn på listen. Russland har, i motsetning til EU og USA, aldri offentliggjort sin liste. Nå er det kjent at Solhjell og Grande står på listen.

Leder av utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap).

Helt siden november har utenriksminister Børge Brende kjent til visumproblemet. Men utenrikskomiteens leder, Anniken Huitfeldt (Ap), fikk først vite om visumnekten mandag.

I mellomtiden har det vært forhandlinger mellom Norge og Russland. Onsdag kveld opplyste Brende at det har vært en god tone under forhandlingene.

Opprinnelig skulle de fem medlemmene av utenrikskomiteen ha reist i desember, men reisen ble utsatt. Huitfeldt sier at utsettelsen ikke hadde noe med visumtrøbbel å gjøre. I tillegg til Huitfeldt, Skei Grande og Solhjell skulle Frps Christian Tybring-Gjedde og Høyres Øyvind Halleraker delta.

Sikkerhetstjenesten grep trolig inn

Fremstående medlemmer av Russlands nasjonalforsamling kan ikke reise til blant annet USA, EU og Norge, og russerne sier at de svarer på den med sin egen liste.

Listene blir trolig forvaltet av sikkerhetsmyndighetene, og de satt så ned foten da visumsøknadene ble behandlet, sier en erfaren norsk diplomat med god kjennskap til forholdet Russland til Aftenposten.

De russiske føderasjonsrådsmedlemmene som inviterte utenrikskomiteen, visste ikke nødvendigvis at Solhjell og Skei Grande sto på en slik liste.

– Det trenger ikke være fordi de spesifikt har utmerket seg på noe vis, men fordi de er fremtredende politikere på samme nivå, sier diplomaten.

Les mer om

 1. Russland
 2. Børge Brende
 3. EU
 4. Bedrifter
 5. USA