Verden

Trump vil bruke Melania i kampen mot narkotika. En kvart million mennesker kan dø de neste fire årene.

NEW YORK (Aftenposten): Hvert åttende minutt dør en amerikaner av overdose. Donald Trump vil nå erklære at narkoepidemien er en nasjonal krise. Men klarer presidenten å følge opp i praksis?

Melania Trump er mer synlig i arbeidet som førstedame. Her besøker hun en barneskole mandag. Førstedamen skal få en rolle i kampen mot heroin og opiater, ifølge amerikanske medier.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Denne uken vil president Donald Trump formelt erklære at narkoepidemien i USA er en «nasjonal krise». Situasjonen blir stadig mer prekær. De siste tallene fra Centers for Disease Control anslår at antall dødsfall fra overdoser steg med 20 prosent i fjor, til 64.000 (dette er en prognose, de endelige tallene er ikke klare).

Det betyr at narkobølgen nå tar livet av en amerikaner hvert åttende minutt. Fortsetter det uforstyrret, vil over en kvart million mennesker dø i løpet av Trumps første presidentperiode.

«Trump er ferdig»

«Hvis ikke Trump erkjenner at dette er det største problemet i vår tid, så er han ferdig som president.» Dette skal en frustrert Chris Christie ha sagt nylig, ifølge tidligere kongressmann Patrick Kennedy. Christie leder kommisjonen som skal anbefale tiltak for å få bukt med narkoepidemien.

Bølgen av heroin, fentanyl og opiater på resept har rammet spesielt hardt i områdene der Donald Trump har sine kjernevelgere. Det var et tema presidenten stadig tok opp under valgkampen.

Christie har senere nektet for at han har formulert seg slik, men guvernøren har pushet Trump offentlig for å gjøre mer. Presidenten har imidlertid et vell av ekstra utfordringer når han nå skal forsøke å ta tak i det mange mener er den verste helsekrisen siden krigen:

 • Trump mangler både helseminister og leder av narkotikadirektoratet. Begge har trukket seg etter skandaleavsløringer. DEA (USAs anti-narkotikapoliti) har en midlertidig sjef, mens den nye Homeland Security-sjefen Kirstjen Nielsen ennå ikke er godkjent av senatet.
 • Presidentens forsøk på å fjerne deler av Obamacare kan hindre pasienters tilgang til Medicaid, som dekker rehabilitering.
 • Trump må få kongressen, som er bekymret for budsjettunderskudd, til å bevilge milliarder i ekstra støtte.
 • Nødetaten FEMA har allerede hendene fulle med opprydningen etter orkanene som traff Puerto Rico, Florida og Texas.
 • I mange av områdene som er hardest rammet, er det sterk prinsipiell motstand mot medisinsk behandling og sprøytedistribusjon, ifølge flere eksperter som Aftenposten har intervjuet.
 • Heroinbølgen øker faren for epidemi av andre sykdommer, inkludert hiv og Hepatitt-C.
Helseminister Tom Price måtte gå av etter at det ble kjent at han hadde brukt millioner på private turer med statlige fly.

Trakk seg etter skandale

En av presidentens største utfordringer er at han hverken har helseminister eller en såkalt «drug tzar» til å lede arbeidet. Sistnevnte har det øverste ansvar for å sette narkotikapolitikken ut i livet i USA.

Helseminister Tom Price trakk seg i september etter at det ble avslørt at han har brukt statlige fly til å reise på private turer, noe som har kostet skattebetalerne mange titalls millioner.

Trumps foretrukne kandidat til rollen som «drug tzar», kongressmann Tom Marino, ble felt av en annen journalistisk avsløring nylig. Marino har tatt imot penger fra amerikanske lobbygrupper som jobber på vegne av legemiddelindustrien, ifølge rapporter fra The Washington Post og 60 Minutes.

Kongressmannen har gått i bresjen for en lovendring som beskytter disse selskapene. Loven ble godkjent av kongressen og president Barack Obama, og gjorde det vanskeligere for statlige kontrollorganer å stanse flommen av legemidler som bidrar til opiatepidemien.

Og den fungerende sjefen for USAs Drug Enforcement Agency (DEA), Chuck Rosenberg, trakk seg i sommer fordi han mente presidenten «manglet respekt for loven». En ny midlertidig leder ble utnevnt i begynnelsen av oktober.

Melania Trump skal engasjere seg i kampen mot narkotika, ifølge nettstedet Axios. Her med rådgiver Kellyanne Conway, som også jobber med temaet.

Melania skal hjelpe

Presidenten vil nå sette i verk en rekke tiltak mot narkoepidemien, ifølge nettstedet Axios, som mandag publiserte noen få detaljer om planene. Det inkluderer en rolle for førstedame Melania Trump, en «massiv» markedsføringskampanje rettet mot befolkningen og et krav til kongressen om å bevilge penger. Mange tviler på at Trump kan klare å sjøsette en effektiv plan.

– Det hjelper ikke bare å si at du har en krise. Det er en enorm selvmotsigelse at presidenten vil få bukt med epidemien samtidig som han forsøker å hule ut Obamacare, sier Stanford-professor Keith Humphreys, som var Obama-administrasjonens rådgiver i narkotikaspørsmål, til Aftenposten.

Den forrige presidenten klarte ikke å stanse den ukontrollerte spredningen av heroin og syntetiske varianter av opiater. Antallet overdosedødsfall doblet seg nesten i løpet av Obamas to presidentperioder, og økte spesielt mye de siste fire årene – fra 41.500 i 2012 til 64.000 ved utgangen av 2016.

New Jersey-guvernør Chris Christie leder kommisjonen som utreder en strategi mot narkotikaepidemien.

Trumps store utfordringer

Trump utstedte en presidentordre om narkoepidemien i mars, og ga tidligere presidentkandidat Chris Christie ansvar for å utrede tiltak. Christie har vært engasjert i tematikken og får gode skussmål fra blant andre Humphreys. Kommisjonens kom med en rapport i sommer. Da anbefalte de at presidenten erklærte en nasjonal krise.

En slik erklæring gir presidenten en rekke ekstra verktøy, blant annet mulighet for ekstraordinær finansiering. Det gir også staten mulighet til å forbigå en del reguleringer, blant annet når det gjelder å kjøpe inn og distribuere motgift som kan redde liv ved overdose.

Trumps mer pengeorienterte rådgivere, som budsjettdirektør Mike Mulvaney, har vært mot en kriseerklæring, nettopp fordi det får økonomiske og juridiske konsekvenser.

– Denne erklæringen er komplett tullball – en impulsiv kommentar fra president Trump. Han har ikke tilstrekkelig personell til å lede et slikt initiativ, og det er vanskelig å tenke seg at han vil klare å grave frem nok penger, sier Lloyd Sederer, som jobber med en bok om narkoepidemien. Sederer er tilknyttet Columbia University og er overlege for New York State Office for Mental Health.

– Men selv om han mot formodning skulle klare det, så er det først og fremst gjennom Medicaid (USAs offentlige helseforsikring for fattige) at det kan utrettes noe, mener Sederer.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Melania Trump
 3. Narkotikapolitikk
 4. Legemiddelindustrien
 5. Narkotika