Syrias hær: – IS' siste store by er gjenerobret

Den syriske hæren sier Deir al-Zor, den siste store byen som har vært kontrollert av IS, er gjenerobret.

– Hæren erklærer full kontroll over byen Deir al-Zor, meldte statlig syrisk TV fredag morgen.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sendte torsdag ut en melding om at Deir al-Zor var gjenerobret av syriske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper.

Én av lederne for styrkene som kjempet mot IS i Deir al-Zor, opplyste imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at det fortsatt var enkelte grupper med IS-krigere igjen i byen.

Deir al-Zor er den største og viktigste byen øst i Syria. Den er sentrum for landets oljeproduksjon og ligger langs Eufrat-elven.

I ferd med å ta over iraksk grenseby

Også i Irak er IS i ferd med å miste sine siste områder. Fredag morgen opplyste irakske regjeringsstyrker at de har inntatt den taktisk viktige grensebyen al-Qaim, som beskrives som IS' siste bastion i Irak.

Klokken 11.02 siterer Reuters to uavhengige kilder på at irakske styrker har nådd grenseovergangen mellom Syrias Albu-Kamal og al-Qaim i Irak.

Reuters skriver klokken 10 at det fortsatt skal være rundt 1500 IS-krigere i umiddelbar nærhet til al-Qaim.

Irakske medier skriver at koalisjonsstyrker evakuerer sivile ut av al-Qaim gjennom «humanitære korridorer».

Iraks statsminister Haider al-Abadi sa i forrige uke at et angrep var i gang mot al-Qaim og Rawa. Begge disse småbyene ligger ved elven Eufrat, nær grensen mot Syria.

Syriske soldater og prosyriske militsmedlemmer i Deir al-Zor tidligere i høst. Bildet er publisert av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.