Verden

Kona til skadet norsk journalist i Ingusjetia: - Frykter at han kan bli angrepet igjen

Wojoud Mejalli frykter for sikkerheten til mannen Øystein Windstad etter at han ble angrepet av maskerte menn på grensen Ingusjetia og Tsjetsjenia onsdag.

Øystein Windstad var kraftig forslått og hadde blodige skader blant annet i ansiktet, på armene og ved kneet.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det var onsdag kveld journalist Øystein Windstad i Ny Tid og flere andre journalister og menneskerettighetsarbeidere ble angrepet av maskerte menn på grensen mellom Ingusjetia og Tsjetsjenia. Windstad ble brutalt banket opp, og forsøkt dratt ut av bussen han befant seg i av overfallsmennene.

— Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg tenkte at jeg gjerne skulle få sendt en hilsen til min kone en siste gang, sa Windstad til Aftenposten onsdag kveld.

- De prøvde å dra meg ut av bussen mens de slo løs på meg med stokker og stakk oss med noen spisse gjenstander. Jeg kjempet imot så godt jeg kunne. Jeg tenkte: Klarer de å rive meg ut av bussen, så er jeg død, la han til.

- Må få rask hjelp til å komme seg ut

Hjemme i Norge er kona Wojoud Mejalli svært bekymret for situasjonen til mannen som siden i går kveld har oppholdt seg på et sykehus i byen Nazran.

Han er sydd i ansiktet, i hånden og i kneet, og har fått gipset venstre ben.

Mejalli har ikke klart å komme gjennom på telefon til Windstad torsdag formiddag.

Les også:

Les også

Norsk journalist overfalt i Kaukasus: – Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg skulle dø.

— Han må få hjelp til å komme seg ut av Ingusjetia så fort som mulig. De mennene som angrep følget kan komme tilbake. Det er ikke trygt å være der, sier hun.

Journalistene som ble angrepet var på vei fra hovedstaden Groznyj i Tsjetsjenia til Beslan i Ingusjetia med menneskerettighetsaktivister i gruppen Committee for Prevention of Torture – «Komiteen for forebyggelse av tortur».

- Oppgitt over passivt UD

Mejalli er oppgitt over det hun karakteriserer som en svært passiv holdning fra det norske Utenriksdepartementet.

Wojoud Mejalli er svært bekymret for at mannen hennes kan bli utsatt for nye angrep i Ingusjetia.

— Det virker ikke som at de har noen som helst plan om hvordan de skal få mannen min ut av de utrygge området. Jeg forsøker nå å få tak i svensk UD, som kanskje har en mer offensiv holdning til dette, sier hun.

Sveriges Radios Moskva-korrespondent Maria Persson-Löfgren var også i følget som ble angrepet. Hun er lettere skadet, og er nå i sikkerhet, opplyser Sveriges Radio.

Farlige tider for journalister

Mejalli, som er fagutdannet tannlege, har selv bakgrunn som journalist og kommer opprinnelig fra Jemen.

— Jeg har sett hvordan journalister kan bli forfulgt og overfalt på grunn av yrket de utfører. Det er farlige tider nå, og jeg vil gjøre alt jeg kan for å få mannen min trygt tilbake til Norge, sier hun.

Øystein Windstad og Wojoud Mejalli. Paret giftet seg i Egypt i 2013.

I 2012 kom hun til Norge. Om bare to uker skal hun og mannen flytte inn i ny leilighet i Oslo.

UD: Har ikke evakueringslag

Pressevakt Rune Bjåstad i UD var ved 10-tiden usikker på hvordan norske myndigheter kan bistå Windstad. UD samtaler nå med den norske ambassaden i Moskva for å komme frem til en best mulig løsning på flokene for den norske journalisten.

— Men det er ikke slik at norsk UD har stående egne evakueringslag som kan hjelpe nordmenn i problemer ut av usikre områder. Det er heller ikke sikkert at det er den mest praktiske og beste løsningen å sende noen fra ambassaden i Moskva til Ingusjetia for å bistå Windstad, sier Bjåstad.

Han antyder at journalisten bør sørge for å komme seg ut av området, og reise hjem til Norge via Moskva fortest mulig.

— Ingusjetia og Tsjetsjenia er farlige områder med væpnede grupper og kriminelle. Vi har i lang tid hatt et klart reiseråd til norske borgere som fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til begge disse to russiske delrepublikkene, sier Bjåstad.

CPJ kritiserer Russland

Samtidig kritisererer Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) russiske myndigheter for å gjøre altfor lite for å stanse verbale og fysiske angrep mot journalister.

— Angrepet mot aktivistene og journalistene i Ingusjetia onsdag kommer etter en strøm av trusler framsatt på sosiale medier og i pressen fra regjeringshold i Tsjetsjenia, heter det i en uttalelse fra CPJ torsdag ifølge NTB.

— Onsdagens angrep ble muliggjort som konsekvens av at regjeringen ikke foretar seg noe for å slå ned på fiendtlighet mot pressen, heter det videre.

Menneskerettsaktivisten Oleg Khabibrakhamnov opplyser at organisasjonen nylig har opplevd to andre angrep.

- Må skape trygghet

Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks har tatt kontakt med russiske myndigheter etter onsdagens angrep mot journalistene og aktivistene, melder NTB.

— Jeg ga igjen uttrykk for min bekymring over situasjonen. Jeg ble informert om at innenriksdepartementet i Ingusjetia har startet etterforskning av hendelsen, men langt mer må gjøres sier Muiznieks.

— Jeg ba myndighetene både i Russland og Ingusjetia om å få full klarhet i hva som har skjedd og straffe dem som står bak. Det er svært viktig at Russland demonstrerer sin vilje til å gi journalister og menneskerettsaktivister sikkerhet, uttaler Muiznieks.

Les også:

Les også

  1. Russiske islamister sverger troskap til IS