Verden

Verden frykter Trumps trusler om handelskrig

Den tyske visekansleren Sigmar Gabriel er bekymret over Donald Trumps proteksjonistiske linje. Bekymringen deles av flere.

Donald Trump setetr USA først og varsler handelskrig. Det bekymrer allierte. KEVIN LAMARQUE NTB/Scanpix

 • Alf Ole Ask

– Tyskland behøver en ny økonomisk strategi overfor Asia dersom USA vil starte en handelskrig med Kina, sier den tyske visekansler Sigmar Gabriel. Kommentaren hans kommer like etter at Trump har holdt sin første tale som USAs president.

Til Reuters sier han at det man hørte var høye nasjonalistiske toner. Jeg tror vil må være forberedt på at det blir en tøff tid, sa han til tysk TV.

Visekansleren mente at USA og Europa må stå sammen og forsvare felles interesser.

Trump nevnte ikke NATO spesielt i sin innsettelsestale, men sa at USA ikke ville fortsette å betale for å forsvare andre lands grenser. Det er en oppfølging av tidligere uttalelser om at USAs allierte må ta et større ansvar for egen sikkerhet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Virginia Mayo / TT / NTB Scanpix

Gratulert av Stoltenberg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gratulerer Donald Trump med innsettelsen som USAs president og sier han ser frem til å samarbeide tett med ham. – NATO er den mest suksessrike alliansen i historien, og dens styrke er en like stor fordel for USA som den er for Europa. Jeg ser frem til å samarbeide tett med president Trump for å styrke alliansen vår, og for å sikre at vi fortsetter å svare på nye utfordringer, deriblant terrorisme, gjennom en mer rettferdig byrdefordeling mellom de allierte, sier Stoltenberg.

Han legger til at han ser frem til å ønske Trump velkommen til neste toppmøte i NATO, som skal holdes i Brussel senere i år.

Den britiske statsministeren Theresa May sier i et intervju med Financial Times at hun tror Trump «erkjenner viktigheten og betydningen av NATO».

Nabolandene håper på dialog

Fra nabolandene mottok Trump gratulasjoner både fra Canada og Mexico.

Mexicos president Enrique Peña Nieto gratulerer og ber om dialog basert på gjensidig respekt.

Trump har lovet å bygge en mur mot Mexico og starte utvisningen av millioner av papirløse innvandrere, hvorav det store flertallet er mexicanere.

Han har også sagt at han vil reforhandle handelsavtalen NAFTA, noe den mexicanske regjeringen sier vil være negativt for landets økonomi, skriver Reuters.

Canadas statsminister Justin Trudeau hyllet det nære forholdet mellom de to landene.

Paven gratulerer

Pave Frans gratulerte USAs nye president Donald Trump og ba ham fortsette kampen for de fattige i en tid i dyp humanitær krise.

– Under din ledelse vil USAs renomme fortsette å bli målt gjennom hvor stort hensyn landet tar til de fattige, de utestengte og dem som er i nød, slik Lazarus står foran vår dør, sier paven i sin hilsen.

Ingen vanlig politiker

– Han er ikke en politiker i vanlig forstand. Derfor blir samarbeidet heller ikke helt normalt, sier Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen etter at Trump er tatt i ed som USAs nye president.

– Det blir selvfølgelig et usedvanlig samarbeid, for Donald Trump er en usedvanlig mann, sier han videre, i følge NTB.

Samuelsen sier at Trump oppfører seg annerledes enn det vi har vært vant til under Barack Obama.

Utenriksminister Børge Brende Ruud, Vidar / NTB scanpix

Brende advarer Trump

Utenriksminister Børge Brende (H) er også bekymret for Trumps uttalelser om handel.

Han advarer USA mot å gå i retning av proteksjonisme.
– Innholdet i talen var gjenkjennelig. Den har ikke flyttet våre holdninger i noen retning, vi skal fortsatt ha en åpen og nær dialog med USA og den nye administrasjonen, sier Brende til NTB.

Han gratulerer Trump med innsettelsen, men understreker at Norge skal bruke tydelig tale når det gjelder egne interesser og verdier. Ifølge Brende er det avgjørende at amerikanerne ikke reiser nye handelsbarrièrer.

– Frihandel har vært en viktig del av politikken som har brakt oss den velferden og økonomiske fremgangen vi har opplevd de siste tiårene. Trump sier at USA skal styrkes. Gjør USA det bra er det også bra for andre land, sier den norske utenriksministeren.

Hylles av Frp-politiker

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) satt på orkesterplass og jublet da Donald Trump ble innsatt som president.

Tybring-Gjedde sier i et intervju med Dagbladet at han lot seg imponere over den storslåtte seremonien.

– Dette er veldig flott. Jeg kan ikke annet enn å beundre det som skjer her. Jeg synes talen til Trump var veldig god. Det er helt åpenbart at han ikke tok ting på sparket, men hadde tenkt gjennom hva han sa, sa Tybring-Gjedde til avisen.

Han mener Trumps politikk vil skape en bedre verden.

– Jeg tror det blir positivt for Amerika at de satser på «Amerika først». Det blir positivt for hele verden også at vi blir mindre engasjert i konflikter over hele jordkloden, slik vi er nå.

Lytt til vår ferske podkast Aftenposten Verden der kommentator Frank Rossavik, USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg, utenriksmedarbeiderne Steinar Dyrnes og Alf Ole Ask analyserer.

Lytt til denne ukens podkast i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Europa
 3. Økonomi
 4. Jens Stoltenberg
 5. Handel
 6. Barack Obama
 7. Velferd

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyskland kaster blår i øynene på Trump. Sier hans krav til penger til forsvar er urealistisk.

 2. VERDEN

  Seks betente saker splitter Europa og USA. «Det er umulig å overdrive hva Trump har revet ned».

 3. VERDEN

  Strid om Russland-sanksjoner mellom regjeringspartiene Frp og Høyre

 4. VERDEN

  NATO-landene vil ha Trump inn på teppet: Vil vite hva han egentlig vil med alliansen

 5. VERDEN

  Trump skaper usikkerhet rundt NATO. Nå setter EU full fart i egne forsvarsplaner. Det kan få konsekvenser for Norge.

 6. VERDEN

  Jens Stoltenberg får to nye år som NATO-sjef, blir sittende til 2022