Verden

Han var advokat for Bush i Det hvite hus. Nå saksøker han Trump.

– Det er en fare for USAs nasjonale sikkerhet at vi ikke vet hvem Donald Trump skylder penger, sier Richard W. Painter, som var etikkrådgiver for George W. Bush i Det hvite hus.

Richard W. Painter var Chief Ethics Lawyer for President George W. Bush fra 2005 til 2007. Han er sterkt kritisk til president Donald Trump's avgjørelse om å beholde sitt forretningsimperium. Foto: Rick Dublin/Univerity of Minnesota

  • Christina Pletten
    Christina Pletten

– Ingen vet hvem som har lånt Donald Trumps selskaper penger. Det kan være Citibank, det kan være en europeisk bank. Det kan være Putin. Ingen vet, sier professor Richard W. Painter til Aftenposten.

Mandag morgen, på Trumps første arbeidsdag, saksøkte Painter presidenten sammen med en gruppe fremtredende jurister. Målet er å presse presidenten til å gi opp eierskapet i sine selskaper.

Trump kunngjorde like før han ble innsatt at han ikke ville selge seg ut av sitt forretningsimperium. I stedet overførte han styringen av selskapet til sine to eldste sønner.

Painter kjenner problemstillingen bedre enn de fleste. Han var øverste etikkrådgiver for president George W. Bush i Det hvite hus fra 2005 til 2007. Nå insisterer han på at Trump må selge seg fullstendig ut.

– Det er en unik situasjon, og en reell trussel mot vår nasjonale sikkerhet, sier Painter.

  • Det tok Trump bare én dag å endre kurs for USA. Her er noe av det vi har i vente.

Trumps hotell i Washington DC skal ha blitt ekstra populært siden valget. Flere fremmede stater har leid hotellet for arrangementer. Foto: John Minchillo / AP/NTB Scanpix

Stjernelag saksøker Trump

Det er et juridisk stjernelag som står bak søksmålet mot presidenten, inkludert en rekke av landets fremste grunnlovseksperter. Barack Obamas øverste etikkrådgiver, Norm Eisen, er også en del av teamet. Painter er republikaner, men har slått seg sammen med Eisen for å legge press på Trump. De to har vært ute i mange av de største amerikanske mediene for å kritisere presidenten.

– Vi har jobbet med dette konkrete søksmålet i et par måneder, forteller Painter, som nå er professor ved University of Minnesota.

Saken mot Trump fremmes i en føderal rett i New York av organisasjonen CREW, der både Eisen og Painter sitter i styret. Dette er en av en rekke søksmål mot presidenten når det gjelder hans interessekonflikter.

– Vi mener det ville være en stor fordel for USA om en objektiv dommer avgjorde spørsmålet. Det er også en mulighet for at Kongressen tar fatt i dette ved å stille Trump for riksrett, spesielt dersom demokratene etterhvert får majoriteten. Men det er en svært politisk opprivende prosess, som ikke er heldig for nasjonen. Vi husker hvordan det gikk med Bill Clinton, sier Painter.

– Dere er en gruppe av USAs fremste jurister som står bak dette søksmålet. Kan denne saken ende opp i høyesterett etterhvert?

– Det kan meget godt hende. Avgjørelser kan ankes og dette kan definitivt være en sak som når helt til topps, sier Painter.

Donald Trump burde selge alle sine selskaper for å unngå nteressekonflikter som president, mener Professor Richard W. Painter. Foto: Tim Rummelhoff

En fare for sikkerheten

Søksmålet mot Trump er tuftet på den delen av grunnloven som heter «Foreign Emoluments Clause». Det er et komplisert begrep som forbyr både ansatte og folkevalgte i regjeringen å ta imot gaver eller betaling fra fremmede stater.

– Jeg kom borti dette selv da jeg jobbet i Det hvite hus. Hver sommer pleide jeg å dra til Tyskland for undervise. Jeg fikk betalt 1500 dollar og de dekket hotellet, og resten betalte jeg selv. Men dette kunne jeg ikke ta imot som ansatt i Det hvite hus, sier Painter.

– Så strenge er reglene. Så hvordan er dette for Trump? Én ting er inntektene hotellene hans får fra diplomater og slikt. Det har vært mye snakk om dette. Men det som er langt mer betydningsfullt er jo gjelden hans. Hvor har han lånt penger? Dette er det ingen som vet. Det kan være snakk om svimlende store summer, som gjør at han står i et avhengighetsforhold til en fremmed statsmakt.

I søksmålet argumenterer juristene for at Trumps selskaper, inkludert hoteller, kasinoer og golfanlegg rundtom i verden, ikke kan ta imot betaling fra personer eller grupper tilknyttet andre nasjonalstater, så lenge Trump eier dem.

– Finansieringsbiten er det aller viktigste. Det kan for eksempel være statlige fond eller statseide banker som har store investeringer i Trumps selskaper og eiendommer. Det mener vi er grunnlovsstridig, sier Painter.

Avviser saken blankt

Donald Trump kommenterte søksmålet kort mandag ved å si at det var «totalt grunnløst». Hans advokater avviser også at det er hold i argumentasjonen. Å leie et hotellrom til markedspris er ikke en bestikkelse fra en fremmed makt, mener hans advokat Sheri Dillon.

Sønnen Eric Trump kaller søksmålet for «politisk trakassering», og sier til The New York Times at han synes det er «trist».

Det finnes også dem som mener søksmålet ikke vil nå frem, fordi saksøkerne vil måtte bevise at de er blitt direkte skadelidende av interessekonflikten. CREW har argumentert for at de har fått så mange henvendelser om presidentens interessekonflikter at det påvirker deres daglige drift.

Painter understreker at det handler om en større sak – om tilliten til presidentembetet.

– Dette går langt tilbake i historien. De som skrev denne loven forutså allerede den gang at interessekonflikter kunne være skadelig for embetet og påvirke presidentens avgjørelser, sier professoren.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. George W. Bush
  4. Grunnloven