Verden

På iranske «vegger av vennlighet» kan hjemløse hente varme klær

I et vinterkaldt Iran har en hjertevarm trend spredt seg.

Ungdommer henger fra seg klær på en «vegg av vennlighet» i sentrum av Teheran.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I en iransk by begynte noen å henge opp knagger utendørs. Der kunne folk etterlate nytt eller pent brukt tøy og trengende få varme klær. Via sosiale medier har vennligheten spredt seg.

De siste ukene har det i en rekke iranske byer dukket opp små, provisoriske vegger med knagger i det offentlige rom. Der kan folk henge fra seg klær de ikke trenger. Folk som kan trenge for eksempel varme plagg i vinterkulden, kan finne seg klær uten at de trenger tigge på gaten. Fenomenet har fått navnet «vegger av vennlighet» og har spredt seg over hele landet og til dels til andre land i regionen.

— Folk har medfølelse

— Dette er et uttrykk for at folk har medfølelse med hverandre. Før visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det med donasjoner. Nå kan de som trenger det, bare ta det de vil ha, sier Mehrangiz Tavassoli i Irans hovedstad Teheran - der det søndag var rundt null grader.

Han snakket med nyhetsbyrået Associated Press i det han hengte opp en ullgenser på en vegg sentralt i hovedstaden.

  • **Iran er i nyhetene på grunn av isfront til Saudi-Arabia. Les Per Kristian Haugens kommentar her: «
Les også

En ulykke for Midtøsten, men også svært negativt for Europa

»**

Kalde vintre i Teheran

Ifølge tall fra iranske myndigheter har Teheran rundt 15.000 hjemløse, en tredjedel av dem kvinner, og vintrene kan by på lave temperaturer.

— Veggen av vennlighet er en vakker gest. Den gjør at trengende ikke trenger tigge på dørene. Slik bevarer de sitt rykte, sier Saghar Maliani, som hengte igjen en vinterkåpe.

Irans økonomi har i årevis knelt under internasjonale sanksjoner på grunn av landets atomprogram. Etter en avtale med stormaktene i fjor vil disse snart lempes og iranere håper på en bedring i økonomien.

En «vegg av vennlighet» i sentrum av Teheran.

Først må det bare bli mulig å betale med vestlige kort:

Les også

Iran håper atomavtale skal gi turistboom

Startet av mann i Mashdad

Ifølge det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA er det uklart hvordan, hvor og av hvem denne bevegelsen ble startet. Ifølge avisen Hamshahri var det sannsynligvis en mann i storbyen Mashdad som satte det hele i gang. Han sto ikke frem med navn i avisen, men fortalte at han hadde sett lignende tiltak i Europa og Australia og ville innføre det i sin hjemby.

Snart spredte det seg til andre iranske byer som Isfahan, Kerman, Tabriz og Bandar Abbas og altså hovedstaden Teheran. Der er det ifølge Teheran Times en veldedig gruppe som heter Zamyaran og i stor grad består av studenter, som står bak.

Iran er i hovedsak sjiamuslimsk. Vet du forskjellen på sjia— og sunni-islam?

Les også

Forskjellen på sunni- og sjiaislam i fire punkter

— Synes tigging er uverdig

— Mange har svært lave lønninger og får ikke endene til å møtes. Det er også endel studenter som ikke har noen finansieringskilder og er trengende, men samtidig kvier seg for å be andre om hjelp fordi de synes tigging er uverdig, sier studenten Mohammas Javad Lakzaie til AP i det han henger fra seg en skjorte.

Bøker og mat

I et sentrumsområde der mange hjemløse og narkomane ferdes, har noen satt opp et kjøleskap og lagt igjen tepper, sko og bøker. På kjøleskapet står det «Næring til din kropp». Ved bøkene står det: «Næring til din sjel».

I Tyrkia har en veldedig organisasjon blitt inspirert av det iranske eksempelet og satte i romjulen på et Istanbul- torg opp en vegg med knagger og med budskapet «Ikke la klærne henge i skapet, hold heller gatene varme».

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  • Hvorfor faller ikke bensinprisen når oljen blir billigere? Lytt til Aftenpostens utenrikspodkast i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Overrasket over godheten på gata

  2. Effektiv altruisme – veldedighet for kalkulatormennesker | Bjørn Stærk