Verden

FNs sikkerhetsråd går enstemmig inn for Guterres

FNs sikkerhetsråd stiller seg enstemmig bak beslutningen om at portugisiske António Guterres bør bli FNs nye generalsekretær.

Portugiseren Antonio Guterres (67) blir etter alle solemerker FNs nye generalsekretær. Torsdag gikk et enstemmig sikkerhetsråd inn for den tidligere portugisiske statsministeren.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Guterres ble valgt ved akklamasjon i et møte bak lukkede dører torsdag formiddag, opplyser Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Anbefalingen fra rådet blir nå sendt videre til FNs hovedforsamling, der de 193 medlemslandene formelt velger FNs nye toppsjef neste uke.

Tradisjonen er at hovedforsamlingen følger Sikkerhetsrådets anbefaling.
Guterres (67) er Portugals tidligere statsminister og har også vært FNs høykommissær for flyktninger i ti år. Han gikk av i fjor høst.

Allerede onsdag ble det kjent at Guterres hadde tilstrekkelig støtte blant de 15 landene i Sikkerhetsrådet. Ingen land stemte imot ham i det som var den sjette valgrunden i forbindelse med at rådet skulle finne en kandidat med tilstrekkelig støtte i verdenssamfunnet.

Antonio Guterres i Dagahaley Camp, utenfor Dadaab i Kenya mens han var FNs høykomissær for flyktnigner.

Vil megle

Guterres sier at hans mål er å samarbeide med alle verdens land for å løse de utallige problemene som preger verden. Han understreker også at han fortsatt vil arbeide for de svakeste, og at han vil være en ærlig mekler i verdens konflikter.

– Jeg tror vi lever i en verden der konflikter mangedobles, og det er enormt vanskelig å løse dem, sier Guterres.

– Det er helt klart mangel på kapasitet i det internasjonale samfunnet til å forhindre og løse konflikter, legger han til.

Den nye generalsekretæren vil overta etter Ban Ki-moon, som har sittet i to perioder, ved årsskiftet. FN-sjefen blir valgt for fem år av gangen.

– Dyp medfølelse

Her besøker daværende høkommissær for flyktninger Antonio Guterres en flyktningleir i sørøst-Tyrkia nær grensen til Syria i fjor.

Sørkoreanske Ban uttrykker begeistring for valget av Guterres.

– Han har vist en dyp medfølelse for de millioner av mennesker som er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, sier Ban når han skal begrunne hvorfor Guterres er den rette til å bli hans etterfølger.

Guterres tilhører det portugisiske sosialistpartiet. På 1990-tallet var han en av flere ledende sosialdemokrater i Europa som førte partiet sitt i mer moderat retning.

Han er kjent som en veltalende og smart mann, men i tiden som statsminister ble han også omtalt som en politiker som mislikte å ta vanskelige avgjørelser, og som nødig sa nei.

Bakgrunn: António Guterres blir FNs neste generalsekretær