Svensk forsøk på migrasjonsforlik mislyktes

Forhandlingene om et svensk migrasjonsforlik har kollapset. Statsminister Stefan Löfven beklager at Socialdemokraterna og Moderaterna ikke ble enige.

Stefan Löfven vil fortsette å forhandle, selv om samtalene om et migrasjonsforlik har brutt sammen. Tirsdag samles Riksdagens migrasjonskomité.

– Vi beklager at det ikke er mulig å komme fram til en bred enighet om en langsiktig bærekraftig og ansvarsfull migrasjonspolitikk der også Moderaterna er med, sier sosialdemokraten Löfven i en skriftlig uttalelse.

Han sier hans parti har vært innstilt på å «ta ansvar og inngå kompromisser» for å få til en løsning.

Storebror i regjeringskoalisjonen har forhandlet med de borgerlige Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern og Liberalerna om et mulig forlik.

– Urealistisk

Moderaternas migrasjonspolitiske talsperson Maria Malmer Stenergard peker på sin side på det minste regjeringspartiet, Miljöpartiet, som en viktig grunn til at samtalene brøt sammen.

– Det er flere faktorer som gjorde at vi ikke ble enige. Vi konstaterer at det ikke er mulig å møtes ettersom sosialdemokratene holder fast ved Miljöpartiets urealistiske politikk, sier hun.

Malmer Stenergard mener motpartens såkalte «volummål» ikke ville redusert innvandringen, slik Moderaterna ønsket med sitt mål.

Lederen for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, mener Socialdemokraterna lever i en fantasi.

– De sa nei til det kompromisset som lå på bordet og var ikke innstilt på å bli enige om en human og stram migrasjonspolitikk.

- Jeg oppfatter at det var stor kompromissvilje, men svensk migrasjonspolitikk kan ikke bygges på sosialdemokratiske fantasier, sier hun og mener regjeringspartiet ikke har lært av migrasjonskrisen i 2015.

Centern mener derimot at problemet ligger på høyresiden i politikken og at det er Moderaterna som ikke har ville bevege seg.

Komitémøte

Tirsdag samles migrasjonskomiteen i Riksdagen der alle de åtte partiene i nasjonalforsamlingen er representert. Malmer Stenergard forventer at komiteens sekretariat vil legge fram sine forslag og sier hennes parti vil slutte seg til dem som går inn for en innstramming.

– Vi vil fortsette å jobbe i komiteen for å få til en politikk som er holdbar over tid og som verner om asylretten, sier Löfven, som vil fortsette å forhandle «med de partiene som er interessert i det».

Löfvens mindretallsregjering er avhengig av en samarbeidsavtale med de borgerlige partiene Liberalerna og Centern.

Vänsterpartiet har vært kritisk til Löfvens forslag. Sverigedemokraterna har gjort det klart at de ikke er interessert i noe forlik og vil legge fram et eget migrasjonsforslag.