Virus-varsler er død, melder kinesiske medier

Legen Li Wenliang er død, melder South China Morning Post.

Den kinesiske politikeren Li Keqiang besøker det medisinske personellet på Wuhan Jinyintan Hospital.

34 år gamle Li Wenliang blir beskrevet som en nasjonalhelt etter å ha varslet tidlig om Wuhan-viruset. Torsdag ettermiddag meldte Global Times at han var død som en følge av viruset.

Både WHO og en rekke internasjonale medier, inkludert Aftenposten, meldte om dødsfallet. Senere kom avisen med en kontrabeskjed: Li har hatt hjertestans og tilstanden er kritisk, men legen var i live.

Nå melder South China Morning Post om at Li er død. Det skal Wuhan Central Hospital ha bekreftet.

34 år gamle Li Wenliang tar en selfie på sykehuset.

Lis handlinger kan potensielt ha reddet liv. På nåværende tidspunkt er 565 personer døde og 28.274 personer er blitt smittet av viruset, som oppsto i byen Wuhan i Kina.

Men fra viruset først ble oppdaget til kinesiske myndigheter slo alarm gikk det 43 dager. I mellomtiden ble informasjon om utbruddet holdt tilbake og sensurert. Åtte personer som forsøkte å varsle arrestert for å «spre falsk informasjon» om viruset.

En av disse var Li Wenliang. Han varslet den 30. desember 2019, nesten tre uker før den offisielle alarmen gikk.

#Breaking: Chinese doctor Li Wenliang, one of the eight whistleblowers who tried to warn other medics of the ... https://t.co/CyMbtTEnjs

– Jeg ville bare be klassekameratene mine

Li jobbet som øyelege på Wuhans sentralsykehus. Sju pasienter som hadde det nye coronaviruset ble behandlet her. Legen varslet om at viruset lignet det dødelige Sars-viruset i en privat meldingsgruppe med tidligere klassekamerater. Der oppfordret han dem til å advare familiene sine.

Wuhan International Conference and Exhibition Center er blitt gjort om til et sykehus i forbindelse med virusutbruddet.

Skjermdump av meldingene hans ble spredt på internett, og han ble raskt anklaget av Wuhan-politiet for å spre falske rykter.

– Jeg ville bare be klassekameratene mine om å være forsiktige, sa han til CNN.

Tidligere i uken ble det kjent at han selv var blitt syk av viruset. Etter å ha behandlet en pasient med viruset den 10. januar, begynte Li å hoste, og innen et par dager fikk han også feber.

12. januar ble han lagt inn, og tilstanden hans ble etter hvert så dårlig at han ble innlagt på intensivavdelingen. 1. februar fikk han påvist det nye coronaviruset, og torsdag kom meldingen om at han skal ha fått en hjertestans, og at tilstanden er kritisk.

@DrTedros @UN @antonioguterres We are deeply saddened by the passing of Dr Li Wenliang. We all need to celebrate wo ... https://t.co/4wKUoxYu8v

Verdens helseorganisasjon (WHO) var blant dem sørget over den kinesiske legen.

– Vi er svært lei for dr. Li Wenliangs bortgang. Vi må ære det arbeidet han gjorde i forbindelse med viruset, skrev WHO i en Twitter-melding.

Myndighetene i Wuhan har fått kritikk, også i statsstyrte medier, for å ha tilbakeholdt informasjon i dagene etter virusutbruddet. I slutten av januar kritiserte Kinas høyesterett Wuhan-politiet for å ha straffet varslerne.