Verden

I dag åpnet butikkene på Champs-Elyseés, men Paris er fortsatt rød sone. Og mange er livredde.

  • Eirin Hurum
    Aftenpostens Europa-korrespondent

– Vi er selvfølgelig lettet og glade. Men vi jubler ikke. Og det gjør ikke noe at restaurantene ikke åpner før i juni. Vi hadde ikke gått dit i dag, likevel. Det frister ikke, sier venninnene Axelle Lefévre og Helene Astingo.

Vi treffer dem på paradegaten Champs-Élysées, hvor halvparten av butikkene ble åpnet i dag. De var en liten tur innom Zara. Men heller ikke shopping frister.

Det eneste stedet det var kø og fullt av mennesker, var foran luksusforretningen til Louis Vitton.

I nesten to måneder har 67 millioner franskmenn vært innestengt og i isolasjon. Mange i små leiligheter i storbyer. Den eneste muligheten for å trekke frisk luft har vært en times luftetur pr. dag, maks én kilometer fra hjemmet.

Regelbrudd ble straffet med bøter på 1500 kroner. Uniformert politi i gatene slo hardt ned på dem som ikke innordnet seg.

– Endelig håper jeg å kunne plukke varene selv, ikke bare få dem levert i døråpningen, sier en av stamkundene i delikatessebutikken Charcuterie i det idylliske Latinerkvarteret i Paris, Blanche Martoni.

Stadig flere gitre ble fjernet fra butikkinnganger, blomster ble plassert på gateplan, og de velkjente bakeriene og ostebutikkene åpnet opp. Ett av Paris’ største markeder, Saint-Didier, fikk også åpne. Til tross for at det tidligere var kommet kritikk for at for mange mennesker var samlet der.

Også små museer og biblioteker åpnet i dag. Og mange gledet seg over at restaureringsarbeidene på Notre-Dame også ble gjenopptatt mandag.

Men bak lettelsen over en forsiktig åpning lurer mørke skyer.

I helgen steg antall døde av covid-19-viruset til 26.380 mennesker. Antall smittede er 176.970. Det gjør Frankrike til det fjerde hardest rammede landet i Europa etter Storbritannia, Spania og Italia.

Fortsatt ligger 2776 personer til intensivbehandling, til tross for betydelig nedgang siden starten av april, da antallet var over 7000.

Mandag meldes det om 263 nye dødsfall som kan knyttes til koronaviruset i Frankrike, en kraftig stigning fra dagen før.

Og det som bekymrer franske myndigheter mest, er hvordan landet er blitt delt på midten.

– Landet er kuttet i to, med viruset fortsatt sirkulerende hurtig i mange regioner, forklarte Frankrikes statsminister, Édouard Philippe, da kan la frem et urovekkende kart for Frankrike.

I Paris er det ikke kontroll på viruset. Millionbyen har Frankrikes tetteste ansamling av mennesker, små leiligheter og et sprengt kollektivtilbud.

Antall smittede har gått ned, men ikke så mye som myndighetene hadde håpet på.

Og myndighetene er klare på at går det feil vei igjen, er det på med bremsene nok en gang.

– Ja, vi frykter det verste. For franskmenn er ikke veldig gode til å følge regler eller å oppføre seg i tråd med myndighetenes anbefalinger.

Det sier Veronique Brault og Darian Benmaor. Det unge paret kom tilbake til leiligheten i Paris søndag etter å ha bodd i Bretagne under portforbudet.

De driver en liten smykkebutikk og er spent på gjenåpningen, som skjedde mandag.

– Vi prøver oss, men er forberedt på å reise tilbake til Bretagne om businessen går dårlig eller vi på nytt frykter for helsen, sier Darian.

Så mens pariserne vil oppleve lettelser på noen områder, står politiet klar med andre straffetiltak i ukene fremover.

Mandag åpnet T-banen igjen, med 50 prosents kapasitet. Men nå vil folk bli bøtelagt for å ta T-banen i rushtiden. Det er utplassert politifolk på alle stasjoner, og bare dem med gyldig dokumentasjon fra arbeidsgiver om at de trenger å ta T-banen, får gå om bord.

Dessuten er flere arbeidsgivere bedt om å tilby sine ansatte å jobbe turnus og skiftarbeid for å avlaste transportnettet.

Og ansiktsmasker er påbudt.

Åpningen av Frankrike møter sterk kritikk fra både politiske motstandere, forskere og eksperter. Uansett hva Macron gjør, blir det feil. Franskmenn i rød sone mener både skoleåpning og åpning av offentlig transport kommer for tidlig.

Helsemyndigheter mener at tiltakene både er forvirrende og premature.

Og i grønn sone, hvor det er lite smitte, klager folk over de tøffe restriksjoner. De forstår ikke at det er lov å presse folk inn på fulle T-baner mens det ikke er lov å skulle sitte på en åpen og langstrakt badestrand.

– Jeg frykter en ny bølge, jeg frykter at vi kan rykke tilbake til start. Dette går for fort, sier Axelle Lefévre.

– Jeg stoler ikke på Macron. Jeg velger fortsatt å invitere venner hjem. Å danse og spise hjemme, sier hun litt oppgitt.

Les hele saken med abonnement