Verden

Avis: Spanias ekskonge er i Den dominikanske republikk

Spanias ekskonge Juan Carlos har reist til Den dominikanske republikk, melder en spansk avis etter at den korrupsjonsanklagede 82-åringen forlot hjemlandet.

Spanias daværende konge Juan Carlos fotografert før han abdiserte i 2014.
  • NTB

La Vanguardia skriver uten kildehenvisninger tirsdag at den tidligere kongen midlertidig oppholder seg i det karibiske landet.

Dagen før offentliggjorde Spanias kongehus et brev til sønnen, kong Felipe, der Juan Carlos skrev at han vil flytte ut av Spania «i denne perioden».

82-åringens advokat sa samtidig at han «fortsatt vil være tilgjengelig for påtalemyndighetens kontor».

Den tidligere kongen er gjenstand for etterforskning både i Spania og Sveits.

Sukkerplantasje

Også ABC skriver tirsdag at Juan Carlos er i Den dominikanske republikk, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Ifølge La Vanguardia fløy 82-åringen dit etter å ha reist med bil til Portugal mandag morgen.

I Den dominikanske republikk skal Juan Carlos angivelig tilbringe noen få uker hos en familie som ble rik på sukkerplantasjer, før han ser seg om etter en ny destinasjon for sitt eksil.

Den tidligere kongen skrev i brevet at han har tatt beslutningen i forbindelse med «de offentlige konsekvensene av enkelte tidligere episoder i privatlivet». Juan Carlos tilføyde at han ikke ønsker å gjøre situasjonen vanskelig for sønnen.

Korrupsjonsanklage

Spanias statsminister Pedro Sánchez ga nylig uttrykk for bekymring for saken. Landets øverste domstol ga i juni grønt lys for etterforskning av den tidligere kongen, som anklages for korrupsjon i forbindelse med en kontrakt inngått mellom et spansk konsortium og myndighetene i Saudi-Arabia om bygging av høyhastighetsjernbane mellom Mekka og Medina.

I kraft av å være konge hadde Juan Carlos imidlertid juridisk immunitet frem til han abdiserte i 2014, og etterforskningen handler derfor om utviklingen i etterkant.

Saken granskes også i Sveits, og spanske medier har offentliggjort opplysninger fra den sveitsiske etterforskningen der det går frem at Juan Carlos skal ha mottatt millioner av euro fra Saudi-Arabias avdøde kong Abdullah.

Ekskongen anklages også for overføring av et stort beløp som etterforskerne vurderer som et mulig forsøk på å skjule penger for at de ikke skulle oppdages av myndighetene.

Frasa seg arv

Etter nyhetsmeldinger om at kong Felipe hadde tilgang til en konto i utlandet som inneholdt en gave fra Saudi-Arabia på 65 millioner euro, gikk han ut og frasa seg enhver personlig arv fra sin far. Felipe fratok også faren apanasjen på 194.232 euro i året.

82-åringen har gjennom sin advokat så langt avvist å kommentere saken. Kongehuset benekter også at Felipe har hatt kjennskap til de angivelige pengeoverføringene til faren.

Juan Carlos bidro til en fredelig gjeninnføring av demokratiet i Spania etter diktator Francisco Francos død i 1975. De senere års avsløringer har imidlertid gitt støtten til monarkiet et skudd for baugen i Spania, og det har vært demonstrasjoner mot kongehuset.

Les også

  1. Spanias ekskonge Juan Carlos går i eksil

  2. Etterforsker Spanias eks-konge for korrupsjon

Les mer om

  1. Den dominikanske republikk