Trump gir ordre om at USA skal hjelpe Italia i koronakrisen

USAs president Donald Trump har gitt sin regjering beskjed om at den skal gi støtte til koronarammede Italia.

President Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus fredag.
  • NTB

– Italia, en av våre næreste og eldste allierte, blir herjet av covid-19-pandemien, skriver Trump i et notat.

Det blir kjent samtidig som USA er i ferd med å passere Italia i antall personer som er døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset. I begge land nærmer dødstallet seg 19.000.

– Selv om USA først og fremst har ansvar for å hjelpe det amerikanske folket, vil det å hjelpe Italia dempe effekten av krisen og demonstrere USAs lederskap, skriver Trump videre.

Ut mot Sverige igjen

På en pressekonferanse langfredag gikk igjen Donald Trump ut mot Sveriges håndtering av koronakrisen. Den amerikanske presidentene sa blant annet dette:
– Jeg tror at vi hadde kunnet følge deres linje. Hadde vi gjort det hadde vi hatt to millioner døde. Sverige lider mye, sier Trump ifølge Expressen.

Les også

Svensk minister: Jeg vil ikke se noen overfylte uteserveringer i Stockholm eller andre steder

To dager tidligere hadde også Trump gått hardt på svenskenes håndtering, som nå lørdag har 850 som er døde av korona.
Den amerikanske presidenten brukte Sverige som et eksempel på land som har taklet kornonkrisen dårlig.

Trump: – Sverige lider tungt

– Sverige gjorde det de kaller for «flokken», og Sverige lider tungt. Det er en måte å gjøre det på. Alle har sett på alle andre, og nesten alle land har gjort som vi. Om vi ikke hadde gjort dette, hadde vi mistet hundretusenvis flere av mennesker, sa Trump som trolig linket til flokkimmunitet.

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, mener kritikken fra Donald Trump ikke kan tas på alvor.

Snart 20.000 amerikanere er døde av korona, og Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, avfeiede tidligere i uken kritikken fra Trump som også før har kritisert svenskene.

– Det er selvfølgelig veldig utfordrende i Sverige, ikke minst på sykehjem. Men sammenlignet med situasjonen i New York, hvor en av mine slektninger jobber, så fungerer det bra hos oss. Jeg mener vi ikke kan ta Trump alvorlig, sa Tegnell til SVT onsdag.