FNs klimakonferanse flyttes til Madrid

Den store klimakonferansen COP25 er flyttet fra Chile til Spanias hovedstad Madrid. Greta Thunberg er på feil kontinent og vil seile østover igjen.

FNs store klimakonferanse COP25 flyttes til Madrid etter at Chile trakk seg som arrangørland.

Chile trakk seg tidligere denne uken som arrangør av konferansen på grunn av den omfattende uroen som har preget landet den siste tiden.

Både Oslo og Madrid meldte sin interesse for å overta arrangementet, og fredag bekreftet FN-organet UNFCCC at konferansen flyttes til Madrid.

Rundt 25.000 delegater er ventet til COP25 som arrangeres fra 2. til 13. desember. Det er FNs årlige klimakonferanse og inngår i innsatsen for å implementere målene fra Parisavtalen. Over 20.000 personer deltok på fjorårets utgave i Katowice i Polen.

Unntakstilstand

Uroen i Chile startet 18. oktober. Demonstranter støtte sammen med opprørspoliti under en protest som ble utløst av prisøkninger. President Sebastian Piñera svarte med å innføre unntakstilstand, og dagen etter patruljerte soldater Santiagos gater for første gang siden Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Rundt halve verden feil vei

USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping var blant dem som hadde tenkt seg til Santiago, det samme var Greta Thunberg.

Men den svenske miljøaktivisten befinner seg nå plutselig på feil kontinent. På Twitter ber hun på nytt om hjelp til å komme seg over Atlanteren.

«Det viser seg at jeg har reist halve jorden rundt feil vei», skriver hun.

Thunberg reiste vestover i august, blant annet for å få med seg FNs hovedforsamling i New York, men hun ville av samvittighetsgrunner ikke reise med fly. Hun fikk haik med den lille seilbåten Malizia II fra Storbritannia og ankom New York etter to ukers seilas over Atlanterhavet.

Solberg irettesatte Trump

Bortkastet var reisen likevel ikke.

«Hvordan våger dere. Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme løfter», sa Thunberg i en følelsesladet appell til FN.

USAs president Donald Trump la et videoklipp av talen ut på Twitter, med en sarkastisk tilføyelse om at hun virket som «en veldig lykkelig ung jente som ser frem til en lys og vidunderlig fremtid.»

Statsminister Erna Solberg tok Thunberg i forsvar.

– Når du er president i USA, er kanskje ikke Greta Thunberg din største utfordring, sa Solberg.