Retter søkelyset mot bakkemannskapet i Paris etter flystyrten

PARIS (Aftenposten): Etterforskere vil finne ut om det er hull i sikkerhetsprosedyrene ved Charles de Gaulle. Radikalisering gjorde at 70 flyplassansatte mistet sikkerhetsklareringen i fjor.

OPT_c0767f4d-9304-f71b-8d65-13ca53bdfcfa_doc6psj43kces41n9afa3m4-jT4NFSSPub.jpg

Hva som forårsaket flystyrten som ser ut til å ha tatt med seg 66 mennesker i døden, er ennå ikke kjent, men etterforskningen er allerede i full gang.

Mens franske myndigheter torsdag uttalte at det var for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, gikk Sherif Fathy, Egypts minister for sivil luftfart, ut og sa at det var mer sannsynlig at styrten er et resultat av terror enn at det dreier seg om en mekanisk svikt.

Terror skal også være hovedteorien til amerikanske myndigheter, ifølge CNN.

Følg vår direkteblogg:

Les også

Passasjerfly fra Paris til Kairo med 66 ombord styrtet

Få oversikten:

Les også

Dette vet vi og dette vet vi fortsatt ikke

Bombehunder og militære

Charles de Gaulle-flyplassen i Paris bar torsdag ettermiddag preg av hendelsen, og sikkerhetsoppbudet var svært høyt. En rekke grupper av tungt bevæpnede politifolk og militære patruljerte terminalene med bombehunder. Passasjerenes sekker ble sjekket før de fikk gå inn i avgangshallen.

— Nå er jeg ganske stresset og nervøs. Jeg trodde avgangen skulle bli kansellert, sa egyptiske Salma Talaat (22) til Aftenposten idet hun sjekket inn på EgyptAirs ettermiddagsavgang til Kairo.

Hun sier at de fleste hun snakker med, tror det dreier seg om et terrorangrep.

Egyptiske Salma Talaat (22) våknet til de dramatiske nyhetene i går. Hun skulle selv fly til Kairo på ettermiddagen. - Jeg følte meg med en gang veldig dårlig. Jeg tenkte på alle menneskene som var om bord, sier hun.

— Jeg vet jo egentlig at fly er det tryggeste av alt, men nå har dette skjedd flere ganger på kort tid. Da er det vanskelig å slappe av.

Etterforsker bakkemannskap

Søkelyset rettes nå mot sikkerheten på flyplassen i Paris. Den egyptiske dagsavisen Youm7 siterer en anonym sikkerhetskilde på at landet ønsker å sende en delegasjon til Charles de Gaulle for å delta i etterforskningen i tilfelle det skulle dreie seg om et sikkerhetshull.

Franske etterforskere vil fokusere på bakkemannskaper på Charles de Gaulle i sin etterforskning, ifølge kilder som den franske avisen Le Figaro har snakket med. Det skal blant annet dreie seg om å se nærmere på de ansattes bakgrunn og bevegelsesmønster.

Det rapporteres også om at alle som har hatt tilgang til flyet og bagasjen nå blir avhørt og at overvåkingsbilder blir gjennomgått. Opplysningene blir blant annet gjengitt av BBC, som siterer en kilde som har snakket med nyhetsbyrået Reuters.

70 mistet sikkerhetsklarering

Flyplassansatte har vært i myndighetenes søkelys siden terrorangrepene i Paris 13. novemberog mot magasinet Charlie Hebdo 7. januar 2015.

Ledelsen for flyplassene i Paris kunngjorde i desember at de hadde trukket tilbake sikkerhetsklareringen til rundt 70 ansatte etter terroren på grunn av «radikalisering». Disse skal ha jobbet i de mest sikkerhetsutsatte områdene på flyplassen.

Myndighetene har gjennomført flere aksjoner der de har gjennomgått de ansattes oppbevaringsbokser. Regler om at passasjerer ikke får lov til å ha med seg flytende væske gjennom sikkerhetskontrollen er også blitt gjort gjeldende for flyplasspersonell etter november-angrepene, melder The New York Times.

Totalt har over 85.000 ansatte sikkerhetsklarering ved Paris' to hovedflyplasser.

Flyplassmyndighetene i Paris avviste torsdag Aftenpostens intervjuforespørsler.

Bombe plantet på Egypt-fly i fjor

Da et russisk passasjerfly styrtet over Sinai-halvøya på vei fra Egypt til Russland i fjor, ble en bombe i lasterommet trukket frem som årsaken. 224 mennesker mistet livet, og svake sikkerhetsrutiner på flyplassen i Sharm el Sheikh skal ha gjort det mulig for gjerningsmennene å få plantet bomben ombord. IS har sagt at de sto bak angrepet.

Flyhistorikken til Egypt Air-flyet viser at det, i tillegg til flyplassen i Paris, også har vært innom Kairo, Tunis og Asmara i Eritrea før det styrtet torsdag.

Ny serie: Hva skjer hvis Trump eller Le Pen blir president? Dette landet har testet ut de mørkeblå ideene i praksis

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.