21-åring skutt og drept. Politibetjent skutt og drept. CNNs hovedkontor angrepet. Demonstrasjonene i USA sprer seg.

2500 militære er mobilisert for å få kontroll med opptøyene i Minneapolis. Trump og Pentagon vurderer å sende føderale styrker.

Demonstranter møter politi i Los Angeles. Det er nå demonstranter i 30 amerikanske byer, etter at afroamerikanske George Floyd døde i politiets varetekt.

Folk demonstrerer i over 30 amerikanske byer, etter at afroamerikanske George Floyd døde i Minneapolis mandag 25. mai.

Demonstrasjonene har fått alvorlige konsekvenser flere steder. I Detroit døde en 21 år gammel mann på sykehus etter å ha blitt skutt under en demonstrasjon. Tidligere ble det oppgitt at mannen var 19 år gammel.

Det lokale politiet sier at de ikke har avfyrt skudd. Skuddene skal ifølge politiet ha kommet fra en Dodge Durango, en stor firehjulstrekker, i 23.30-tiden fredag kveld. Ingen er pågrepet for drapet.

I Oakland i California er en politibetjent skutt og drept i forbindelse med demonstrasjoner. En annen politibetjent fikk skuddskader.

I Atlanta i Georgia er CNNs hovedkvarters inngangsparti vandalisert. Dører og vinduer er knust, det er kastet røykbomber og skutt fyrverkeri inn i bygningen. Det er ikke kjent hvorfor demonstrantene angrep TV-stasjonen, men en mulig forklaring er at bygningen også inneholder en politistasjon.

Det har også kommet flere meldinger om angrep på journalister. Lørdag i Minneapolis skal norske og svenske journalister ha blitt skutt på med gummikuler, melder VG. I samme by ble et kamerateam fra CNN arrestert under sending fredag. De ble løslatt halvannen time senere.

Les også

Svarte amerikanere er rasende etter nye episoder med politivold. Her er tallene som forklarer hvorfor.

Hovedkvarteret til TV-stasjonen CNN ble angrepet av demonstranter sent fredag kveld.

Demonstrerte ved Det hvite hus

Det hvite hus i Washington D.C. er delvis stengt ned grunnet store demonstrasjoner utenfor. Natt til lørdag skal det ha vært flere sammenstøtt mellom demonstranter og Secret service-agenter utenfor huset, melder CNN i sin liveblogg om protestene.

President Trump kommenterte lørdag disse protestene med fire Twitter-meldinger. Der takket han agentene for innsatsen og sa at demonstranter som trengte seg gjennom sperringene ville bli møtt med «ondskapsfulle hunder og de mest illevarslende våpen».

Trump har truet med å sette inn føderale militære styrker i Minneapolis, melder AP. De har ikke vært satt inn ved slike hendelser i USA siden 1991, da det oppsto opptøyer etter at afroamerikanske Rodney King ble utsatt for politivold.

Nasjonalgarden i Minnesota er allerede mobilisert med totalt 2500 soldater. Dette er militære styrker som styres av hver enkelt delstat.

Rundt 50 personer er arrestert i Minneapolis, melder CNN lørdag formiddag. Det er innført portforbud i helgen og melt om plyndring flere steder. Både postkontor, biler, en bank og en restaurant har vært satt i fyr.

Unntakstilstand, branner og skudd

Også mange andre delstater og byer i USA er preget av de dramatiske protestene:

  • I Portland i Oregon var det innført portforbud. Politiet ba demonstrantene dra hjem. «Spre dere nå, ellers vil dere bli utsatt for gass, prosjektiler og andre tiltak», sa politiet lørdag morgen, ifølge CNN. Det var det imidlertid mange som ikke overholdt. Derfor ble det erklært unntakstilstand.
  • I Oakland i California kjørte en SUV inn i den rasende folkemengden, mens politiet brukte tåregass og sjokkgranater for å spre de aggressive demonstrantene. Fredag kveld ble highway 101 i San José blokkert av demonstranter.
  • I Houston i Texas er nær 200 mennesker arrestert etter demonstrasjonene fredag, melder CNN.
En demonstrant knuser et vindu med en stol i Los Angeles fredag natt.
  • I Lincoln i Nebraska fortsatte demonstrasjonene lørdag. Også her har politiet arrestert folk og sier at demonstrasjonene ikke lenger er fredelige.
  • Sentrum av Phoenix i Arizona beskrives av politiet som «ødelagt» etter demonstrasjonene.
  • I New York ble politibiler satt i brann og både politifolk og demonstranter ble skadet. Flere titall personer skal være arrestert, ifølge politiet, som sier størstedelen av hendelsene og skadene skjedde mellom Manhattan og Brooklyn. Borgermester Bill de Blasio har lovet full granskning og sagt at «vi vil aldri se en slik natt igjen».
  • I Louisville skjøt en politimann mot en reporter fra TV-stasjonen Wawe 3. Ifølge politiet ble det brukt peppersprayprosjektiler.

Les også: Ahmaud Arbery var på joggetur da han ble skutt av to hvite menn. Drapet har satt ny fyr på rasismedebatten i USA.

«Si navnet hans: George Floyd!», roper demonstrantene som raser mot dødsfallet til afroamerikanske Floyd i Minneapolis i USA.

Trump skylder på demokratene

USAs president Donald Trump har kondolert Floyds familie, men bruker også anledningen til å drive valgkamp. Han har videreformidlet en Twitter-melding der det påpekes at en rekke ledende verv i byen Minneapolis og delstaten Minnesota innehas av demokrater:

Ny video med tre politimenn

Videoen av hendelsen som hittil har vært delt mest, viser hvordan den hvite politibetjenten Derek Chauvin presser kneet sitt mot George Floyds hals. Floyd sier flere ganger at han ikke får puste.

Nå spres en ny video, som ifølge CNN viser ytterligere to politifolk som kneler på Floyd, mens den fjerde politibetjenten ser på.

Her har amerikanske NBC samlet en rekke av videoene fra hendelsen.

Ifølge NBC News presset Chauvin Floyds nakke mot bakken med kneet sitt i åtte minutter.

Derek Chauvin er nå siktet for uaktsomt drap. Demonstrantene krever at tiltalen endres til overlagt drap, og at også de tre andre politibetjentene siktes.

Chauvins kone skal sagt at hun vil skilles, melder CNN.

Demonstranter i gatene i Los Angeles fredag. Slagordet «I can’t breathe» er blitt et symbol i protestene. Dette var noe av det siste George Floyd sa før han døde, med halsen trykket sammen av politiet.

18 tidligere klager mot betjenten

Ifølge politiet i Minneapolis er det mottatt 18 tidligere klager mot politibetjenten Derek Chauvin. De har ikke opplyst hva innholdet i disse klagene gikk ut på, ifølge CNN.

To av klagene har resultert i disiplinærstraff.

De tre andre betjentene som deltok i pågripelsen av Floyd er blitt avskjediget fra politiet.

Den ene av dem hadde fått seks klager mot seg, og den ene klagen er fortsatt under etterforskning. De fem andre klagene er henlagt uten disiplinære tiltak.

Les også: Politimannen pågrepet og siktet for drapet