Verden

The Guardian: Nye bevis om Dag Hammarskjölds død

En svensk bistandsarbeider hevder å ha funnet nye bevis som kan tyde på at flyet til FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld ble skutt ned i 1961, og ikke styrtet i en ulykke.

FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld (bakerst til venstre) døde i flystyrt i 1961. På talerstolen står Dronning Elizabeth II.

Les også:

Göran Björkdahl har de tre siste årene funnet og snakket med folk som var vitner til styrten. De hevder at Hammarskjölds firemotors passasjerfly av typen DC-6 styrtet etter at det ble angrepet av et annet og mindre fly, skriver The Guardian.

Ulykkesstedet nær byen Ndola i det som den gang var den britiske kolonien Nord-Rhodesia, ble deretter sperret av. En britiskledet undersøkelseskommisjon kom senere til at styrten skyldtes pilotfeil, noe FN godtok, het det på Londonavisens nettsider onsdag.

Hammarskjöld var svensk, og Göran Björkdahl har lenge interessert seg for hans skjebne. Han har kommet over telegrammer som ikke tidligere er offentliggjort, og som viser at både USA og Storbritannia var sterkt irriterte over generalsekretæren.

Harmen gjaldt Hammarskjölds ordre om en militær FN-operasjon for å støtte Kongos regjering mot opprørere i Katanga sør i landet. Göran Björkdahl vet ikke hvem som sto bak den angivelige nedskytingen, men tror det kan ha vært de vestlige stormaktene.

Les også

  1. Tvil om Camus’ død