Nasjonalgarden settes inn i Minneapolis og St. Paul. Demonstrantene har satt fyr på politistasjon.

Tredje natt på rad med heftige demonstrasjoner etter politivold i Minnesota. Da Trump truet med nasjonalgarden på Twitter, fyrte det samtidig opp under en annen debatt.

Demonstrantene har satt fyr på en politistasjon i Minneapolis.

Torsdag og natt til fredag var det voldsomme sammenstøt mellom demonstrantene og politiet i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul i Minnesota. De demonstrerer fordi 46-åringen George Floyd døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot halsen i flere minutter under en pågripelse.

Demonstrantene satte fyr på flere biler og bygninger. Fredag morgen norsk tid ble en politistasjon i Minneapolis påtent da demonstranter tok seg inn i bygningen.

CNN-journalisten Sara Sidner deler bilder av den brennende brannstasjonen på Twitter.

Video fra stedet viser at demonstranter tar seg inn i politistasjonen mens brannalarmen hylte og sprinkleranlegget sprutet ut vann.

Politiet hadde tilsynelatende forlatt stasjonen som ligger i nabolaget der George Floyd døde. Det er tredje natt på rad at demonstrantene går løs på politibiler, bygninger og butikker.

Fredag ble en CNN-journalist pågrepet under demonstrasjonene. Journalisten Omar Jimenez og kamerateamet ble arrestert selv om de identifiserte seg tydelig overfor politiet, ifølge CNN.

Der kan du også se video av hendelsen.

USAs president Donald Trump skrev på Twitter at han ikke kunne la demonstrasjonene pågå uten å ta grep. Det slo Twitter ned på.

Trump truet med nasjonalgarden – Twitter fjernet meldingen

USAs president Donald Trump skrev på Twitter at han ikke kunne la demonstrasjonene pågå uten å ta grep.

– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skriver presidenten.

Han kritiserte ordføreren i Minneapolis, Jacob Frey, og sa at dersom Frey ikke løste problemet, ville Trump sende inn nasjonalgarden for å «gjøre jobben skikkelig».

Twitter fjernet beskjeden fra Trump fordi den oppfordret til vold, men gjorde det mulig å se beskjeden ved å trykke på forklaringen.

Avgjørelsen fra Twitter kaster mer bensin på bålet i en annen debatt i USA. Den handler om regulering av sosiale medier, og ble aktuell da Twitter faktasjekket to påstander fra presidenten.

Les også

Joacim Lund skriver: Stenge Twitter? Slapp av, han bløffer.

– Ikke kom hit

Flere nabolag i byen er hardt rammet. Politiet har rykket ut til meldinger om ødeleggelser og opptøyer.

I St. Paul, hovedstaden i Minnesota, ble butikker i sentrum av byen plyndret og politibiler angrepet med stein og flasker, opplyser politiet.

– Vennligst hold dere hjemme. Ikke kom hit for å demonstrere. Fokuser på George Floyd, på bevegelsen vår, på å hindre at dette skjer igjen. Vi kan stå sammen i den kampen, tvitret ordfører Melvin Carter i St. Paul.

Nye demonstrasjoner er planlagt torsdag kveld i sentrum av Minneapolis, dagen etter at det oppsto voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger.

Ba om at nasjonalgarden settes inn

Opptøyene som har oppstått etter hendelsen, gjorde at ordførerne i Minneapolis og St. Paul ba om hjelp fra nasjonalgarden.

– Vi forventer at hjelpen er nært forestående, sa Melvin Carter til CNN tidligere torsdag.

Sist gang nasjonalgarden i Minnesota ble satt inn for å håndtere opptøyer, var i 2008.

Guvernør Tim Walz i Minnesota svarte torsdag på ordførernes anmodning og lovet å sende nasjonalgarden for å bistå.

– Som guvernør vil jeg forsvare retten til å demonstrere. Det er slik vi uttrykker smerte, bearbeider tragedier og skaper forandring, sier Walz i en uttalelse.

– Demonstrasjonene forrige natt ble veldig utrygge for alle involverte. Hensikten med å sette inn nasjonalgarden er å beskytte folk og det lokale næringslivet.

  • Hør podkasten Forklart om drapet som satte fyr på rasismedebatten i USA:
Demonstranter har støtt sammen med politiet flere steder i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul i Minnesota for tredje kveld på rad.

Guvernør innfører unntakstilstand

Walz understreker i samme kunngjøring at det også blir innført unntakstilstand og at om lag 200 ekstra politifolk blir satt inn for å håndtere situasjonen.

Guvernøren maner også til endring i kjølvannet av pågripelsen som førte til at Floyd døde.

– Det er på tide å gjenoppbygge byen, det juridiske systemet og forholdet mellom politiet og dem politiet skal beskytte. George Floyds død bør gi rettferdighet og føre til systemendringer, ikke mer død og ødeleggelser, sier Walz.

Demonstrasjonene er blitt mer voldelige, og ordfører Jacob Frey i Minneapolis har bedt om ro.

– Vær så snill, Minneapolis. Vi kan ikke la en tragedie forårsake mer tragedie, tvitret han.

Les også

Voldsomme protester i Minneapolis

Opptøyer i Louisville, Kentucky. Over 500 personer deltok i protestene etter at Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet.

Demonstrasjoner i flere byer: Syv mennesker skutt i Kentucky

Det pågår nå demonstrasjoner i flere andre amerikanske byer. I byen Louisville i Kentucky er syv mennesker skutt i demonstrasjonene natt til fredag, melder nyhetsbyrået AP. Én person er kritisk skadet, og alle de syv var sivile, sier politiet i en uttalelse.

I Louisville demonstrerer mange etter at den svarte kvinnen Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet i sitt eget hjem i mars. Over 500 personer deltok i protestene.

Også i Denver i Colorado skal det ha blitt avfyrt skudd under en demonstrasjon, og ifølge USA Today forsøkte en person i bil å kjøre over en demonstrant.

Minst 40 personer skal ha blitt pågrepet under protester i New York.

Også i Chicago endte demonstrasjoner i sammenstøt mellom demonstranter og politiet. I Oakland i California skal en gruppe demonstranter ha stengt flere gater.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.