Verden

EU kan kreve tilbake kunstskatter fra britene i bytte mot handelsavtale

I 200 år har grekerne hevdet at britiske arkeologer stjal antikke kunstskatter. Nå vil de bruke brexit for å få dem tilbake.

Hullene i veggen på Akropolismuseet, der figurene fra British Museum passer inn. Foto: Gunnar Kagge

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

Da Athen åpnet sitt nye Akropolismuseum for ti år siden, var noe av det mest iøyenfallende kunstgjenstandene som ikke er der. I det største rommet, i den øverste etasjen, skulle alle utsmykningene fra Parthenon-tempelet vært utstilt.

Parthenon er tempelet på toppen av Akropolis-høyden. Man kan se ruinene fra museet.

Men det besøkende legger merke til, er tomrommene langs veggene. Det er også kopier der det skulle vært marmorskulpturer. Under halvparten av skulpturene som har overlevd gjennom tidene er i Athen. Resten er i British Museum i London og enkelte andre europeiske museer.

I England kalles de The Elgin Marbles, etter lord Elgin som demonterte dem og skipet dem til England mellom 1801 og 1805.

Siden har grekerne gang på gang krevd å få tilbake kunstskattene sine. Statsminister Boris Johnson har hørt det før. I 1986 var han vert da den greske kulturministeren Melina Mercouri besøkte studentforeningen i Oxford. Hun forklarte hvorfor statuene hører hjemme i Athen.

Britenes statsminister Boris Johnson i 1986, sammen med den greske kulturministeren Melina Mercouri. Foto: Brian Smith, Reuters/NTB scanpix

Brexit åpner for omkamper

Denne uken vedtar EU sitt mandat for brexitforhandlingene. Da blir det kjent om grekerne har fått inn ønskene sine på kravlisten. Ifølge BBC er mandatet på 46 sider.

I vinter gjentok dagens greske kulturminister budskapet. Hun la til at kravet om tilbakeføring bør legges inn i EUs forhandlinger om en handelsavtale med britene.

Det kan være mer enn en tom trussel. Avtalen som forhandles frem, må sannsynligvis godkjennes av alle de nasjonale parlamentene i unionen. Med andre ord har grekerne veto.

De greske figurene er en av de store attraksjonene i British Museum. Foto: Dylan Martinez, Reuters/NTB scanpix

Grekerne fikk med seg Italia og Kypros på et felles innspill til EUs forhandlingsmandat. Det innebærer at «ulovlig fjernede kulturgjenstander» skal returneres til hjemlandet.

Forslaget kan forstås som at britene må forplikte seg til å passe på at ikke stjålne kunstverk selges på de store auksjonene i London. Da er det ukontroversielt. Det blir mer konkret og vanskelig, når man husker at den greske kulturministeren allerede har varslet at skulpturene kan bli forhandlingstema. Og når man husker at grekerne hevder at kunsten er stjålet, blir det mer alvorlig.

Flere britiske aviser skrev om kravet før helgen. The Guardian skrev på lederplass, at Boris Johnson som er så opptatt av nasjonal stolthet bør forstå grekernes krav.

The Economist ser grekernes manøvrer som nok et eksempel på at EU-landene vil bruke brexitforhandlingene på omkamper. For eksempel har Spania sagt at de ønsker nye samtaler om Gibraltar.

Mens konflikten om Parthenon-figurene er 200 år gammel, er det 300 år siden Spania måtte gi fra seg Gibraltar. Siden har Spania krevet at territoriet tilbakeføres.

Spanias utenriksminister Arancha González sa nylig at hun ser lyst på muligheten for nye forhandlinger med Storbritannia. Men ifølge The Financial Times virker hun mer opptatt av å presse frem bedre ordninger enn dagens.

– Vi har en fantastisk mulighet til å ordne opp i flere saker som vi ikke har klart å ordne opp i de siste 300 årene, sa hun til avisen.

Hun virker mer opptatt av å finne løsninger som gjør at spanjoler kan jobbe i den britiske kolonien, enn å kreve hele området tilbake. EU-landene har gitt regjeringen i Madrid veto i alle saker som gjelder Gibraltar.

 1. Les også

  Etter Brexit: Nå må Norge forhandle med Storbritannia om «alt»

 2. Les også

  Norges forhandlinger med Storbritannia starter trolig neste måned. Alt mellom himmel og jord må lages avtaler om.

 3. Les også

  Storbritannia ut, Norge må inn | Bernt Hagtvet

Les mer om

 1. Athen
 2. Brexit
 3. EU

Flere artikler

 1. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Etter nattens middag har Johnson tre valg. Det ene alternativet vet han blir et mareritt og kan koste hans politiske liv.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Mer enn 100 personer på hver side av et videomøte. Slik påvirker koronaen brexit.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Storbritannia er blitt høye på seg selv. Det er et dårlig tegn når en brexitavtale nå er nærmere stupet enn noen gang

 4. VERDEN
  Publisert:

  Farvel, EU. Farvel, Europa. Ved midnatt er et 47 års trøblete ekteskap over.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Erdogan åpnet grensen etter at tyrkiske soldater ble drept. Slik henger det sammen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Her økte innvandringen med 460 prosent. Nå blir billig arbeidskraft fra EU bannlyst.