Verden

EU kan kreve tilbake kunstskatter fra britene i bytte mot handelsavtale

Hullene i veggen på Akropolismuseet, der figurene fra British Museum passer inn.

I 200 år har grekerne hevdet at britiske arkeologer stjal antikke kunstskatter. Nå vil de bruke brexit for å få dem tilbake.

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Da Athen åpnet sitt nye Akropolismuseum for ti år siden, var noe av det mest iøyenfallende kunstgjenstandene som ikke er der. I det største rommet, i den øverste etasjen, skulle alle utsmykningene fra Parthenon-tempelet vært utstilt.

Parthenon er tempelet på toppen av Akropolis-høyden. Man kan se ruinene fra museet.

Men det besøkende legger merke til, er tomrommene langs veggene. Det er også kopier der det skulle vært marmorskulpturer. Under halvparten av skulpturene som har overlevd gjennom tidene er i Athen. Resten er i British Museum i London og enkelte andre europeiske museer.

I England kalles de The Elgin Marbles, etter lord Elgin som demonterte dem og skipet dem til England mellom 1801 og 1805.

Siden har grekerne gang på gang krevd å få tilbake kunstskattene sine. Statsminister Boris Johnson har hørt det før. I 1986 var han vert da den greske kulturministeren Melina Mercouri besøkte studentforeningen i Oxford. Hun forklarte hvorfor statuene hører hjemme i Athen.

Britenes statsminister Boris Johnson i 1986, sammen med den greske kulturministeren Melina Mercouri.

Brexit åpner for omkamper

Denne uken vedtar EU sitt mandat for brexitforhandlingene. Da blir det kjent om grekerne har fått inn ønskene sine på kravlisten. Ifølge BBC er mandatet på 46 sider.

I vinter gjentok dagens greske kulturminister budskapet. Hun la til at kravet om tilbakeføring bør legges inn i EUs forhandlinger om en handelsavtale med britene.

Det kan være mer enn en tom trussel. Avtalen som forhandles frem, må sannsynligvis godkjennes av alle de nasjonale parlamentene i unionen. Med andre ord har grekerne veto.

De greske figurene er en av de store attraksjonene i British Museum.

Grekerne fikk med seg Italia og Kypros på et felles innspill til EUs forhandlingsmandat. Det innebærer at «ulovlig fjernede kulturgjenstander» skal returneres til hjemlandet.

Forslaget kan forstås som at britene må forplikte seg til å passe på at ikke stjålne kunstverk selges på de store auksjonene i London. Da er det ukontroversielt. Det blir mer konkret og vanskelig, når man husker at den greske kulturministeren allerede har varslet at skulpturene kan bli forhandlingstema. Og når man husker at grekerne hevder at kunsten er stjålet, blir det mer alvorlig.

Flere britiske aviser skrev om kravet før helgen. The Guardian skrev på lederplass, at Boris Johnson som er så opptatt av nasjonal stolthet bør forstå grekernes krav.

The Economist ser grekernes manøvrer som nok et eksempel på at EU-landene vil bruke brexitforhandlingene på omkamper. For eksempel har Spania sagt at de ønsker nye samtaler om Gibraltar.

Mens konflikten om Parthenon-figurene er 200 år gammel, er det 300 år siden Spania måtte gi fra seg Gibraltar. Siden har Spania krevet at territoriet tilbakeføres.

Spanias utenriksminister Arancha González sa nylig at hun ser lyst på muligheten for nye forhandlinger med Storbritannia. Men ifølge The Financial Times virker hun mer opptatt av å presse frem bedre ordninger enn dagens.

– Vi har en fantastisk mulighet til å ordne opp i flere saker som vi ikke har klart å ordne opp i de siste 300 årene, sa hun til avisen.

Hun virker mer opptatt av å finne løsninger som gjør at spanjoler kan jobbe i den britiske kolonien, enn å kreve hele området tilbake. EU-landene har gitt regjeringen i Madrid veto i alle saker som gjelder Gibraltar.

Les også

 1. Etter Brexit: Nå må Norge forhandle med Storbritannia om «alt»

 2. Norges forhandlinger med Storbritannia starter trolig neste måned. Alt mellom himmel og jord må lages avtaler om.

 3. Storbritannia ut, Norge må inn | Bernt Hagtvet

Les mer om

 1. Athen
 2. Brexit
 3. EU