Verden

Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef

President Donald Trump har på nytt nominert kongressmedlem John Ratcliffe til å ta over som ny sjef for etterretningstjenestene i USA.

  • NTB
På nytt vil president Donald Trump ha kongressmedlem John Ratcliffe inn som toppsjefen for amerikansk etterretning, seks måneder etter presidenten nominerte ham inn i jobben.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Trump offentliggjorde sin kandidat på Twitter sent fredag kveld da han var på vei til South Carolina.

Også i august i fjor ville Trump ha Ratcliffe til jobben som e-sjef da Dan Coats gikk av etter å ha vært på kollisjonskurs med presidenten. Ratcliffe trakk seg imidlertid som kandidat etter at det ble stilt spørsmål om hans erfaring og egnethet. Nå prøver Trump nok en gang.

– Jeg er glad for å kunngjøre at jeg har nominert kongressmedlem John Ratcliffe som nasjonal etterretningssjef, skriver Trump om sin kandidat.

Må godkjennes

Republikaneren Ratcliffe blir regnet som en av Trumps nære støttespillere i Kongressen, der han representerer Texas.

Trump skriver videre at han skulle ha sluttført denne prosessen tidligere, men Ratcliffe selv ønsket å vente til alt var klart. Trump omtaler republikaneren som «en fremragende mann med et stort talent».

Presidentens forslag krever godkjenning fra Senatet og det er uklart om Ratcliffe vil oppnå den nødvendige oppslutningen. Også fra egne partirekker er det tidligere blitt uttrykt bekymring om han har egnet erfaring for jobben.

Uten erfaring

Fra august til 20. februar fungerte Joseph Maguire i stillingen. Da utnevnte Trump nok en lojal støttespiller til jobben, nemlig USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell. Denne utnevnelsen har også blitt heftig kritisert ettersom Grenell ikke har noen erfaring med etterretning.

Presidenten behøver imidlertid ikke be om Senatets tilslutning for å sette noen inn som fungerende direktør i påvente av en permanent utnevnelse.

Den nasjonale etterretningssjefens kontor fører tilsyn med 17 amerikanske etterretningsbyråer og fungerer som bindeleddet mellom de hemmelige tjenestene og presidenten. Under Trumps tid som president har bare Dan Coats vært utnevnt som sittende e-sjef, mens de tre andre, Mike Dempsey, Joseph Maguire og Richard Grenell alle bare har vært fungerende i stillingen.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. USA