Verden

Norge beklager at Mursi ble avsatt

Norge beklager at den folkevalgte presidenten ble avsatt da den politiske prosessen ikke førte fram.

- Over det siste året er partene ikke kommet til enighet om grunnleggende trekk ved demokratiet, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om situasjonen i Egypt. Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

 • Ntb

— Norge har hele tiden oppmuntret president Mohamed Mursi og opposisjonen til å finne løsninger på landets store utfordringer gjennom en bred og inkluderende prosess. Vi må konstatere at de ikke har lykkes, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Han mener det er avgjørende at et sivilt styre kommer på plass snarlig. Alle parter i det egyptiske samfunn må med.

— Hæren har nå ansvaret for å sikre stabilitet, for å trygge sivilbefolkningen og forhindre voldsbruk. Kravet om å beskytte befolkningen gjelder alle. Jeg vil spesielt advare mot å fengsle politikere. Ingen er tjent med politisk undertrykkelse eller voldelige oppgjør, sier utenriksministeren.

Midlertidig president

Den egyptiske forsvarssjefen, general Abdel Fattah al-Sisi, kunngjorde i en TV-tale onsdag kveld at president Mohamed Mursi var avsatt.

Han kunngjorde videre at Adli Mansour, lederen for landets øverste domstol, blir midlertidig president fram til en ny president blir valgt. Når det blir, er ikke kjent. Men ifølge det politiske veikartet som militæret la fram onsdag, oppfordres det til å utlyses nyvalg så fort som mulig. Mursi sitter nå i husarrest på et militært anlegg i Kairo.

Utenriksminister Eie understreker at Norge, på lik linje med mange andre land, har gitt full støtte til utviklingen av et egyptisk demokrati og har forsvart at utfallet av lovlige valg skal respekteres.

Må finne politisk løsning

— Over det siste året er partene ikke kommet til enighet om grunnleggende trekk ved demokratiet. Derfor har Norge samarbeidet med både regimet og opposisjonen i forsøk på å finne en politisk løsning på den økende konflikten, sier Eide.

— Norge forsvarer det egyptiske folkets ytringsfrihet og rett til å demonstrere for sine synspunkter. En omfattende folkelig og demokratisk bevegelse har krav på å bli hørt, understreker Eide.

Samtidig advarer han mot ytterligere oppheting av den alvorlige situasjonen som kan øke splittelsene i Egypt.

 1. Les også

  Erfaren jurist midlertidig president i Egypt

 2. Les også

  Mursi holdes i husarrest

 3. Les også

  - Avsettelsen ikke et militærkupp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da det meldte seg motkandidater ved presidentvalget, grep eksgeneralen til et velkjent triks

 2. VERDEN

  Dødsdom mot Egypts tidligere president oppheves

 3. VERDEN

  27 homofile og lesbiske pågrepet etter konsert i Egypt

 4. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 5. VERDEN

  Egyptisk TV: Ekspresident Mohamed Mursi er død etter å ha kollapset i et rettsmøte

 6. VERDEN

  Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova