Verden

- Kollapsen i Syrias økonomi styrker Irans innflytelse

Syrias økonomi stuper. Det styrker Irans innflytelse og svekker opprørerne, mener Midtøsten-analytiker.

I helgen erklærte den syriske regjeringen at de vil utvide subsidieordninger på varer som te, hvete og matolje. – Det hjelper veldig lite, all den tid det er full krig og folk ikke får tak i disse matvarene, sier Midtøsten-forsker Kai Kverme.
  • Åshild Eidem

– Oljeindustrien er nede på grunn av sanksjonene, alt økonomisk samarbeid med Tyrkia er borte og turismen er på null, sier Midtøsten-forsker Kai Kverme ved Universitetet i Oslo.

Den økonomiske krisen i Syria kan også bety at opprørsgruppene svekkes, ifølge Alison Baily, Midtøsten-analytiker ved det globale analyse— og rådgivningsfirmaet Oxford Analytica.

– Økonomien har stor innflytelse på konflikten. Regimet har mer ressurser enn opprørerne, og det gjør det langt enklere for dem å opprettholde støtten i sine områder. Folk er mindre villige til å støtte opprørerne, fordi de i mindre grad er i stand til å tilby grunnleggende levevilkår, sier hun.

I en rapport publisert mandag hevder Oxford Analytica at støtte fra Syrias allierte vil bli avgjørende for om regimet overlever.

– Det betyr at alliansen med Iran vil bli langt sterkere. Iran vil for eksempel forvente at Syria hjelper til med å legge til rette for Hizbollah. Dersom regimet får utenlandsk støtte, er sannsynligheten høy for at de vil beholde makten innenfor sine enklaver – trolig ut tiåret, sier Baily.

– På randen av kollaps

Siden 2011 har regimet hatt 3,6 milliarder dollar i økte militærutgifter, ifølge det Damaskus-baserte Syrian Center for Policy Research. Totalt har krigen kostet Syria 48,4 milliarder dollar siden opprøret startet. Senteret er godkjent av syriske myndigheter, og det reelle tallet kan derfor være langt høyere, sier Baily.

Hun karakteriserer den syriske økonomien som «på randen av kollaps».

– Det mest betydningsfulle de siste ukene er den skarpe svekkelsen av det syriske pundet, sier hun.

Rekordlav valutakurs

Ved starten av ramadan 10. juli falt det syriske pundet til rekordlavt nivå: Valutaverdien lå da på 325 pund pr. dollar. Før opprøret startet i 2011 var valutaverdien 50 pund pr. dollar. I en rapport publisert mandag anslår Oxford Analytica at pundet trolig falle til 500 pr. dollar innen året er omme.

Les også

Sårede dør av mangel på medisin i Homs

Det kommer på toppen av en rekke kriser i den syriske økonomien: Fra mars 2011 til september 2012 steg inflasjonen med 51 prosent. I 2012 nådde arbeidsledigheten 37,5 prosent. Over halvparten av befolkningen vil være avhengig av bistand innen utgangen av 2013 ifølge FN. Utenlandske valutareserver har sunket fra 18 milliarder dollar til mellom 2 og 5 milliarder dollar, skriver The New York Times. Regimet er dermed blitt avhengige av støtte fra sine allierte Iran, Russland og Kina for å kjøpe mat og bensin. Krigen har også kostet 15 milliarder dollar i tap og ødeleggelser av offentlige bygninger.

Utvider subsidier

I helgen erklærte regjeringen at de vil utvide subsidier av varer som te, hvete, matolje og smøreolje. Subsidiene skal dekke mellom 25 og 40 prosent av prisen på varene.

– Det hjelper veldig lite, all den tid det er full krig og folk ikke får tak i disse matvarene, sier Kverme.

Etterspørselen etter utenlandsk valuta øker i takt med etterspørselen etter utenlandske varer. Forrige måned svarte regjeringen med å nekte privat sektor å importere utenlandske varer, og erklærte at den selv vil bruke kredittlinjer fra sine allierte til å importere produkter og for å selge dem videre til privat sektor.

Oxford Analytica kaller den nye strategien en reversering av det siste tiårets neoliberale politikk og en «tilbakevending til statlig planøkonomi».

I juni økte regjeringen også lønningene til offentlig ansatte med opptil 40 prosent. Ansatte i militæret fikk 100 prosents lønnsøkning.

– Mangler penger til våpen

Kverme mener den økonomiske krisen er alvorlig for regimet.

Les også

Tilbyr våpenhvile under ramadan

– De har ikke råd til å handle våpen fritt og uhemmet. Og folk som tidligere holdt seg på sidelinjen blir rammet av den økonomiske krisen. Det kan utløse misnøye, sier han, og legger til at den syriske økonomien forlengst ville kollapset uten støtten fra Iran.Et annet spørsmål er om regimet vil klare å opprettholde lønningene til Shabiha-militsene, grupper av sivilt kledde og væpnede menn, beryktet for sin voldelige fremferd.

– Beveggrunnen deres er at de får bra betalt. Hvis pengene tørker inn, er det alvorlig for regimet, forteller Kverme.