Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform

Den franske regjeringen sier den står fast ved den planlagte pensjonsreformen, men åpner for en gradvis innføring. Reformen har blitt møtt med stor motstand.

Franske jernbaneansatte har streiket i fire dager. Nå åpner den franske regjeringen for å utsette innføringen av den omstridte pensjonsreformen.

Landets transportnettverk er søndag hardt rammet for fjerde dag for rad, da fagforeninger i statsbanen SNCF og Paris' offentlige kollektivselskap RATP begge har utvidet streiken.

Statsminister Édouard Philippe har sagt til avisa Journal du Dimanche at han er fast bestemt på å innføre reformen.

– Om vi ikke innfører en grundig, seriøs og progressiv reform i dag, vil noen andre gjøre det i morgen, men på en brutal måte, framholder Philippe.

Statsministeren skal onsdag legge fram et detaljert rammeverk for reformen. Reformens mål er å gjøre slutt på spesialordninger der noen arbeidere kan pensjonere seg tidlig i 50-årene, og bytte dem ut med et felles system med like rettigheter for alle arbeidere.

Før søndagens ministermøte åpnet flere for å myke opp reformen.

– Jeg vil at statsbudsjettet skal være balansert, men vi kan ikke være dogmatiske. Kalenderen er åpen for diskusjon, sa finansminister Bruno Le Maire til TV-kanalen France 3.