Verden

The North Face-team fryktes omkommet i snøskred

Tre klatrere fra Global Athlete-teamet til den amerikanske sportsgiganten The North Face fryktes omkommet i et snøskred i Canada.

Snøskredet som man frykter tok livene til de tre i Global Athlete-teamet til den amerikanske sportsgiganten The North Face skjedde i nasjonalparken Banff i Canada. Arkivfoto.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Den amerikanske alpinisten Jess Roskelley og de to østerrikske klatrerne David Lama og Hansjörg Auer ble tatt av et snøskred i Banff-nasjonalparken i Alberta i Canada onsdag.

De tre mennene var i ferd med å bestige østveggen av 3.295 meter høye Howse Peak da de ble tatt av skred, ifølge den canadiske parkmyndigheten Parks Canada, skriver Global News i Canada.

Fare for nye skred i området gjør at det ennå ikke er satt i verk leting etter dem, og de antas derfor omkommet.

Dette bildet av den østerrikske klatreren David Lama ble tatt i Pakistan i 2012.

De tre var på oppdrag for sportsutstyr-produsenten The North Face, som i over 50 år har sponset klatrere, alpinister, løpere og andre idrettsutøvere verden over.

Fredag endret North Face forsiden på sin nettside og la ut en hyllest til de tre klatrerne.

De tre skal i to uker ha forsøkt å klatre en vanskelig rute, skriver avisen The Spokesman-Review.

Jess Roskelley (36) er fra Spokane i Washington og avisen skriver at han hadde fortalt sin far, den tidligere profesjonelle klatreren John Roskelley (70), at han skulle ringe ham tirsdag kveld. Det gjorde han ikke.

Faren varslet canadiske myndigheter morgenen etter. Et redningshelikopter ble sendt til området. Mannskapet på helikopteret så at det hadde gått et skred der. De så også noe klatreutstyr og et delvis begravet menneske.

Flere skred

I en uttalelse fra Parks Canada heter det at man har sett tegn på at det har gått flere skred på stedet.

– Ruten de skulle klatre ble først klatret i 2000. Det er en av de rutene der du må ha de rette forholdene, ellers så blir det til et mareritt. Dette var en av turene som ble til et mareritt, sier faren, John Roskelley, til The Spokesman-Review.

John Roskelley besteg selv Howse Peak på 1970-tallet, men brukte en annen rute. Sammen med sønnen Jess besteg han verdens høyeste fjell, Mount Everest (8.848 moh.), i 2003. Jess var da 20 år gammel og ble den til da yngste klatreren som hadde besteget Mount Everest.

Les mer om

  1. Skred
  2. Fjell
  3. Canada