16.000 filippinere tilbrakte julenatten i evakueringssentre. – Det kommer til å skje igjen.

– Vi har all grunn til å tro at vi kommer til å se flere klimarelaterte katastrofer i årene fremover, sier Røde Kors.

Slik så det ut i Leyte-provinsen dagen etter at tyfonen Phanfone rammet Filippinene første gang. Ifølge landets værtjeneste har den truffet land totalt fem ganger. – Dette er en katastrofe som fortsatt pågår, sier Torben Bjørk-Henriksen i Røde Kors.

Det er mindre enn en måned siden sist det skjedde. Julaften traff tyfonen Phanfone Filippinene. Siden har kraftige vindkast på opp til 176 kilometer i timen herjet øya i flere omganger.

Vinden er så sterk at blikkplater flyr av takene. Lyktestolper knekker, og trær rives opp fra jorden. Hele byer er strømløse, og kraftige regnskyll fører til flom flere steder. Mer enn 16.000 personer tilbrakte natt til første juledag i evakueringssentre, opplyser myndighetene.

– Det kommer til å skje igjen, sier Torben Bjørk-Henriksen, seniorrådgiver for Asia i Røde Kors.

Filippinene er et av verdens mest utsatte områder for ekstremvær. Ifølge Røde Kors er Phanfone den 19. tyfonen i år. Sist døde minst 17 personer etter at den kraftige tyfonen Kammuri traff landet 4. desember. Denne gangen er skadeomfanget fortsatt ukjent, men vinden er svakere enn sist.

– Som alltid rammer det aller hardest hos dem som har aller minst. De som ikke har råd til å bygge sterkere hus. Når det kommer så hyppig, rekker de ikke gjenoppbygge før neste uvær treffer.

De grønne feltene viser forekomst av ekstremvind. Filippinene befinner seg utenfor Kina, oppe til høyre i bilde. Kartet er laget av FN og EUs samarbeid om overvåking av katastrofer, GDACS.

Unnslapp det verste

Norske Eirik Johannesen forteller at situasjonen er alvorlig for mange på øya Panay, der han bor med sin samboer. Huset deres ligger i Iloilo City, som har sluppet unna det verste. Men vinden har gjort stor skade andre steder på øya, blant annet i Sara, der samboerens familie bor.

– Min samboers søster med to barn er hardest rammet. De lå livredde uten dekning hele natten, mens de så nabohusene forsvant. De har mistet mye av det de eier. Seks personer er savnet i området og landsbyen er helt ruinert. Vi henter familiemedlemmer ned til oss nå, sier Johannesen til Aftenposten gjennom Messenger.

Han bor i et moderne hus som skal tåle det meste, men forteller at det til tider er skummelt å leve på Filippinene på grunn av været.

Taket til Johannesens familiemedlemmer blåste bort med vinden.

– Dessverre blir det nesten alltid dødsfall

– Mange bor i det nordmenn vil kalle slumaktige forhold, så disse forsøker man å evakuere til skolebygninger og lignende, sier Stein Vangen.

Han er ambulerende sjømannsprest i Sørøst-Asia og dro hjem fra Filippinene dager før tyfonen. Da hadde varselet om ekstremværet gått ut og forberedelsene begynt. Før uværet snakket Vangen med en nordmann som enda ikke hadde fått igjen strømmen etter sist tyfon, men han har ikke hørt fra nordmenn i nød etter at tyfonen brøt ut.

Også Utenriksdepartementet opplyser til Aftenposten at de ikke har indikasjoner på at nordmenn er rammet.

– Det er blitt mye bedre rutiner for evakuering og forberedelser. Folk følger varslingene, båtene sikres og folk flytter på seg. Befolkningen har vendt seg til tyfonene på mange måter, men dessverre blir det nesten alltid dødsfall, sier Vangen.

Tyfonen Kammuri, som rammet Filippinene 4. desember i år, førte til 17 dødsfall.

Bjørk-Henriksen i Røde Kors har også inntrykk av at værvarselet og tiltakene er blitt langt bedre. Men skadepotensialet er likevel stort, særlig fra flom og jordskred. Aller verst var det i 2013, da tyfonen Haiyan førte til over 6000 dødsfall.

Skadeomfanget fra tyfoner varierer stort avhengig av hvor og hvordan de rammer, men den generelle trenden er at de blir sterkere, er Bjørk-Henriksens klare oppfatning.

– De blir sterkere som følge av at vannet blir varmere. Da trekker vi slutningen at dette er en følge av klimaendringene. Vi har all grunn til å tro at vi kommer til å se flere klimarelaterte katastrofer i årene fremover, sier han.

Jobber med å undersøke skadeomfanget

Eirik Johannes bor på Filippinene med sin samboer.

Over 25.000 mennesker var første juledag fortsatt strandet i havner på grunn av innstilte fergeavganger. Drøyt 80 innenlandsflyvninger er også kansellert som følge av tyfonen.

Det var onsdag formiddag ikke meldt om skadede eller døde som følge av tyfonens herjinger. Myndighetene opplyser imidlertid at redningsmannskaper fortsatt ikke har nådd mer avsidesliggende områder som er rammet av kraftig flom. Røde Kors har nå 140 hjelpearbeidere ute for å kartlegge skader og hjelpe befolkningen.

– Dette er en katastrofe som fortsatt pågår, sier Bjørk-Henriksen.

For Eirik Johannes er fokuset nå på å få familien i trygghet. De er stadig bekymret for jordskjelv og tyfoner. Familien «mistet alt» i tyfonen i 2013.

– Da fant de igjen bilder og eiendeler mange kilometer unna. Huset forsvant helt mens de gjemte seg i kirken.