Verden

Flyets system mot steiling skal ha slått inn før Ethiopian-styrt

En foreløpig rapport etter ulykken i Etiopia slår fast at flyets anti-steile-system ble aktivert kort tid før styrten, ifølge Wall Street Journal og AFP.

Den foreløpige rapporten etter flystyrten i Etiopia 10. mars tyder på at anti-steile-systemet var aktivert da ulykken skjedde. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Avisen siterer kilder med kjennskap til etterforskningen. Funnet er basert på data fra flyets ferdskriver og taleregistrator. Nyhetsbyrået AFP har fått tilsvarende opplysninger.

Konklusjonen er den klareste antydningen hittil om at systemet kan ha hatt en rolle både i ulykken i Etiopia og ulykken med et Lion Air-fly av samme type i Indonesia i fjor.

AFPs kilde påpeker imidlertid at etterforskningen fortsatt pågår, og at granskerne fortsatt kan avdekke andre årsaker til tragedien.

157 mennesker mistet livet, deriblant norske Karoline Aadland, da Boeing 737 MAX 8-flyet til Ethiopian Airlines styrtet rett etter avgang fra Addis Abeba 10. mars.

I oktober i fjor mistet 189 mennesker livet da et fly av samme modell tilhørende Lion Air styrtet i Indonesia. Også her var anti-steile-systemet aktivert da flyet styrtet. Alle Boeing 737 MAX 8-fly er satt på bakken verden over inntil videre.

De amerikanske granskerne understreker at konklusjonen deres er foreløpig. Etiopiske myndigheter ventes å offentliggjøre resultatet av sin egen undersøkelse i løpet av få dager.

Boeing lovte onsdag at de vil gjøre alt de kan for å hindre nye ulykker, og har kunngjort at programvaren skal oppdateres på alle 737 MAX-flyene.

I mellomtiden er det amerikanske luftfartstilsynet FAA blitt kritisert i Kongressen for sine nære forbindelser til Boeing, og samferdselsdepartementet har innledet gransking av at FAA overlot noe av arbeidet med å godkjenne MAX 8-flyet til produsenten selv.

Les også

  1. Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA

  2. Boeing-skandalen har nådd politisk nivå. Nå granskes Pentagon-topp for mulig interessekonflikt.

  3. Etiopia: Flydata viser likhetstrekk mellom 737 Max 8-styrtene

  4. Data fra styrtet 737 MAX 8-fly i Etiopia er hentet ut

Les mer om

  1. Flyulykker
  2. Boeing
  3. Etiopia
  4. Ethiopian Airlines