Verden

- Zenawi ler av norske myndigheter

Høyre og FrP mener Norge må kutte bistanden til Etiopia.

Statsminister Jens Stoltenberg møtte Etiopias statsminister Meles Zenawi under et toppmøte om energifattigdom i Oslo i 2010. MORTEN HOLM/NTB SCANPIX

 • Åshild Eidem

— Når man gir så store summer, bidrar man i høy grad til å understøtte regimet, sier Ine Marie Eriksen Søreide, stortingsrepresentant for Høyre og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Hun har flere ganger tatt opp regjeringens Etiopia-støtte i Stortinget, og mener Norge må gå grundig gjennom bistanden og stoppe hele eller deler av den - slik Norge gjorde med blant annet Uganda i fjor. Samtidig påpeker hun at Etiopia gjør fremgang når det gjelder FNs tusenårsmål for å bekjempe fattigdom, og at landet er strategisk viktig i Øst-Afrika.

Ine Marie Eriksen Søreide (Høyre) Stein J. Bjørge (arkiv)

— Er ikke samarbeidet med Etiopia viktig nettopp på grunn av dette?

— Nei, ikke for enhver pris. Det finnes måter å gjøre det om på. Norge gir direkte til den etiopiske staten, mens Sverige har redusert sine bidrag betraktelig og jobber nå bare via organisasjoner. Det er en mulighet, for å unngå at pengene går til regimet, sier hun, og bestrider regjeringens erklæringer om at de jobber aktivt med menneskerettigheter i Etiopia.

— Vår kritikk er at Norge ikke gjør det. Tvert imot. Solheim (tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, journ. anm.) gjorde alt for å skryte Meles opp i skyene. Svenskene har vært tydelige, og det må Norge også begynne å være.

- Ler av Norge

FrPs bistandspolitiske talsmann Peter N. Myhre besøkte Etiopia i forfjor, og sier han er fortvilet over situasjonen i landet.

— Etiopia er ett av Afrikas verste diktaturer. Man kan godt glede seg over den økonomiske utviklingen, men det er en bitte liten elite på toppen - stort sett Zenawis venner - som får glede av den. Det jeg har anbefalt i Stortinget er at vi må trappe ned hjelpen inntil Zenawi-regimet kan vise til forbedring. Zenawi ler av norske myndigheter som i sin naivitet bare fortsetter å pøse på med penger. Det er ingenting som tyder på at han gidder å bry seg om det norske myndigheter sier, mener han.

Peter N. Myhre (FrP) Rolf Øhman (arkiv)

— Kan ikke engasjementet gi Norge større mulighet til å påvirke?

— Her er det makten som rår. Så lenge millionene fortsetter å strømme til regimet, er motivasjonen for å ta menneskerettigheter og demokratiutvkling på alvor helt marginal.

Myhre sammenligner situasjonen i Etiopia med borgerkrigsherjede Syria.

— Zenawi er Afrikas svar på Assad-regimet. Det er grunn til bekymring, for eksilmiljøene - også i Norge - forlanger av verdenssamfunnet at noe må gjøres. Blir det borgerkrig i et land med nesten 100 milllioner innbyggere, kan vi frykte det verste, sier han.

 1. Les også

  - Det er aldri en god idé å gå til sengs med diktatorer

 2. Les også

  UD: - Vi er også bekymret

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Etiopias statsminister trekker seg etter omfattende protester

 2. VERDEN

  Halvparten av statsrådene i Afrikas nest mest folkerike land er kvinner. Det er det en helt spesiell grunn til.

 3. DEBATT

  Det er uakseptabelt å bruke bistand som pisk | Anne-Marie Helland

 4. DEBATT

  Igjen lever folket i Etiopia i frykt. Hvor er norske politikere og medier? | Alemayehu Fantahun

 5. VERDEN

  Angrepene på homofile i Tanzania er ment å distrahere fra nettsensur og undertrykkelse, mener forsker

 6. VERDEN

  Han fikk til det ingen andre klarte. Men nå står nobelprisvinneren foran en ny test.