Sudans president går av. Militæret tar makten i to år.
Sudans president Omar al-Bashir skal være satt i husarrest, mens hæren jobber med å danne en provisorisk overgangsregjering, melder Reuters.
- Thomas OlsenJournalist
- NTB
- Reuters
Sudans forsvarsminister wad Mohamed Ahmed Ibn Auf holdt torsdag ettermiddag en pressekonferanse der han bekreftet at landets president gjennom 30 år, Omar al-Bashir, er arrestert.
Tidligere onsdag uttalte en provinsminister i landets regjering at al-Bashir går av, etter langvarige protester mot ham.
Forsvarsministeren sa under pressekonferansen at hæren tar makten i landet i en overgangsperiode på to år. Det innføres unntakstilstand i tre måneder, og portforbud 10–16 på dagtid.
Det skjer etter at det lenge har gått rykter går om et militærkupp i landet.
Sudans statlige radio- og TV-kanal spilte tidligere torsdag patriotisk musikk og militærmarsjer, og varslet at hæren vil komme med en annonsering:
– Hæren vil snart komme med en viktig erklæring. Vær forberedt.
Flyplassen i Khartoum skal være stengt.
- Har styrt Sudan siden statskuppet i 1989: I februar innførte han unntakstilstand i ett år.
Husarrest
Tusenvis av demonstranter var torsdag samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum. De krevde presidentens og regjeringens avgang. Etter at meldingen om en snarlig erklæring ble offentliggjort, begynte demonstrantene å rope taktfast:
– Den har falt, vi ha vunnet.
Øyenvitner opplyste til nyhetsbyrået AFP at flere militære kjøretøyer med soldater ankom hærens hovedkvarter i de tidlige morgentimene. Det samme hovedkvarteret er president al-Bashirs residens, og forsvarsdepartementet holder også til i bygningen. Pansrede kjøretøy omringet stedet.
Bashir skal være satt i husarrest i presidentpalasset, sier en lokal kilde til Reuters.
Soldater skal torsdag også ha inntatt kontorene til al-Bashirs islamske bevegelse i Khartoum, forteller et vitne til Reuters.
Demonstrasjoner
Demonstranter har oppholdt seg utenfor i fem dager, og har slått leir der. Det er blant annet blitt tatt i bruk tåregass mot dem, men de har likevel holdt stand. I alt skal 15 mennesker være drept av regjeringsstyrkene de fire siste dagene.
Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt.
Bashir har styrt Sudan i 30 år, og demonstrantene har lenge forsøkt å få hæren til å stille seg bak kravet om at han må gå av.
- Sudan og Algerie har to aldrende statslederne som overlevde den arabiske våren: Nå står de overfor en helt ny utfordring.
Siktet for folkemord
USA, Norge, Storbritannia og Canada har bedt sudanske myndigheter svare på demonstrantenes krav om demokratiske endringer og å unngå av vold, etter rapporter om at sikkerhetsstyrkene skjøt og drepte 37 ubevæpnede demonstranter i desember.
75 år gamle Bashir har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.
- Siktet for folkemord og krigsforbrytelser: Saken mot Sudans Omar al-Bashir på ett minutt