Verden

Sudans president går av. Militæret tar makten i to år.

Sudans president Omar al-Bashir skal være satt i husarrest, mens hæren jobber med å danne en provisorisk overgangsregjering, melder Reuters.

Tusenvis av demonstranter feirer ryktene om Omar al-Bashir avgang utenfor forsvarsdepartementet og presidentens hovedkvarter i Khartoum torsdag morgen. Foto: REUTERS/Stringer

 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB
 • Reuters

Sudans forsvarsminister wad Mohamed Ahmed Ibn Auf holdt torsdag ettermiddag en pressekonferanse der han bekreftet at landets president gjennom 30 år, Omar al-Bashir, er arrestert.

Tidligere onsdag uttalte en provinsminister i landets regjering at al-Bashir går av, etter langvarige protester mot ham.

Forsvarsministeren sa under pressekonferansen at hæren tar makten i landet i en overgangsperiode på to år. Det innføres unntakstilstand i tre måneder, og portforbud 10–16 på dagtid.

Det skjer etter at det lenge har gått rykter går om et militærkupp i landet.

Sudans statlige radio- og TV-kanal spilte tidligere torsdag patriotisk musikk og militærmarsjer, og varslet at hæren vil komme med en annonsering:

– Hæren vil snart komme med en viktig erklæring. Vær forberedt.

Flyplassen i Khartoum skal være stengt.

 • Har styrt Sudan siden statskuppet i 1989: I februar innførte han unntakstilstand i ett år.

Demonstranter feiret og viste seierstegnet utenfor president Omar Al-Bashirs hovedkvarter i Khartoum torsdag. Foto: REUTERS/Stringer

Husarrest

Tusenvis av demonstranter var torsdag samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum. De krevde presidentens og regjeringens avgang. Etter at meldingen om en snarlig erklæring ble offentliggjort, begynte demonstrantene å rope taktfast:

– Den har falt, vi ha vunnet.

President Omar al-Bashir (75) tok makten ved et kupp i 1989. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Øyenvitner opplyste til nyhetsbyrået AFP at flere militære kjøretøyer med soldater ankom hærens hovedkvarter i de tidlige morgentimene. Det samme hovedkvarteret er president al-Bashirs residens, og forsvarsdepartementet holder også til i bygningen. Pansrede kjøretøy omringet stedet.

Bashir skal være satt i husarrest i presidentpalasset, sier en lokal kilde til Reuters.

Soldater skal torsdag også ha inntatt kontorene til al-Bashirs islamske bevegelse i Khartoum, forteller et vitne til Reuters.

Soldater feirer på taket av en bygning rett ved forsvarsdepartementets kontorer i Khartoum. Foto: REUTERS/Stringer

Demonstrasjoner

Demonstranter har oppholdt seg utenfor i fem dager, og har slått leir der. Det er blant annet blitt tatt i bruk tåregass mot dem, men de har likevel holdt stand. I alt skal 15 mennesker være drept av regjeringsstyrkene de fire siste dagene.

Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt.

Bashir har styrt Sudan i 30 år, og demonstrantene har lenge forsøkt å få hæren til å stille seg bak kravet om at han må gå av.

Demonstrasjonene mot presidenten har pågått siden desember. De siste fem dagene har Al-Bashirs hovedkvarter vært beleiret døgnet rundt. Foto: Reuters

Siktet for folkemord

USA, Norge, Storbritannia og Canada har bedt sudanske myndigheter svare på demonstrantenes krav om demokratiske endringer og å unngå av vold, etter rapporter om at sikkerhetsstyrkene skjøt og drepte 37 ubevæpnede demonstranter i desember.

75 år gamle Bashir har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/995e2f088b9fae4b1481b9d627ed03b8/spelt%20uriks%2010april%20greatest%20hits? 1554965853716

Les mer om

 1. Sudan
 2. Khartoum
 3. Afrika

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Han kalles «Darfur-slakteren». Etter 30 år som diktator må Omar al-Bashir gi fra seg makten i Sudan.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Oppløser regjeringen og erklærer nasjonal unntakstilstand

 3. VERDEN
  Publisert:

  Juntaen i Sudan lover demokrati og sivilt styre

 4. VERDEN
  Publisert:

  Sudans militærjunta: Bashir blir ikke utlevert

 5. VERDEN
  Publisert:

  De to aldrende statslederne overlevde den arabiske våren. Nå står de overfor en helt ny utfordring.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nesten én milliard i kontanter funnet hos Sudans avsatte president