Verden

Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike

Alle ministrene fra det sterkt høyreorienterte Frihetspartiet i Østerrike forlater regjeringen etter at Herbert Kickl ble sparket som innenriksminister.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz mister alle statsrådene fra Frihetspartiet. Dermed er det usikkert om regjeringen hans vil overleve.
  • NTB

En talsmann for Frihetspartiet (FPÖ) sa mandag kveld at ministrene vil gjøre alvor av trusselen om å gå av, ifølge nyhetsbyrået APA.

Kunngjøringen kom bare minutter etter at statsminister Sebastian Kurz ga beskjed om at han ville sparke Kickl som innenriksminister.

Det gjør han for å skape troverdighet rundt granskningen av en korrupsjonsskandale som involverer Kickls partifelle og tidligere visestatsminister Heinz-Christian Strache.

– Det er helt åpenbart at Herbert Kickl ikke kan granske seg selv, sier statsminister Sebastian Kurz til avisen Kurier.

Saken som skal granskes, er knyttet til forhold som skjedde i 2017 mens Kickl var generalsekretær og Strache partileder i FPÖ. Korrupsjonsanklagene går ut på at Strache tilbød en russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte.

Herbert Kickl har fått sparken som Østerrikes innenriksminister.

Strache har gått av som både visestatsminister og partileder som følge av anklagene.

Kurz har varslet at han vil erstatte FPÖ-ministrene med teknokrater og høytstående tjenestemenn, men det er usikkert om en slik regjering vil overleve et mistillitsforslag som opposisjonen har varslet i neste uke.

Les mer om

  1. Østerrike