Verden

Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike

Alle ministrene fra det sterkt høyreorienterte Frihetspartiet i Østerrike forlater regjeringen etter at Herbert Kickl ble sparket som innenriksminister.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz mister alle statsrådene fra Frihetspartiet. Dermed er det usikkert om regjeringen hans vil overleve. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

En talsmann for Frihetspartiet (FPÖ) sa mandag kveld at ministrene vil gjøre alvor av trusselen om å gå av, ifølge nyhetsbyrået APA.

Kunngjøringen kom bare minutter etter at statsminister Sebastian Kurz ga beskjed om at han ville sparke Kickl som innenriksminister.

Det gjør han for å skape troverdighet rundt granskningen av en korrupsjonsskandale som involverer Kickls partifelle og tidligere visestatsminister Heinz-Christian Strache.

– Det er helt åpenbart at Herbert Kickl ikke kan granske seg selv, sier statsminister Sebastian Kurz til avisen Kurier.

Saken som skal granskes, er knyttet til forhold som skjedde i 2017 mens Kickl var generalsekretær og Strache partileder i FPÖ. Korrupsjonsanklagene går ut på at Strache tilbød en russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte.

Herbert Kickl har fått sparken som Østerrikes innenriksminister. Foto: AP / NTB scanpix

Strache har gått av som både visestatsminister og partileder som følge av anklagene.

Kurz har varslet at han vil erstatte FPÖ-ministrene med teknokrater og høytstående tjenestemenn, men det er usikkert om en slik regjering vil overleve et mistillitsforslag som opposisjonen har varslet i neste uke.

Les mer om

  1. Østerrike