Verden

Denne uken: Riksrettsgranskerne skal grille vitner om 391 millioner dollar

NEW YORK/WASHINGTON (Aftenposten): Ni vitner er innkalt denne uken. Trump-granskerne vil blant annet bore i militærstøtten som ble satt på vent.

Adam Schiff, lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, er frontfigur i granskningen av president Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Demokratenes frontfigur, Nancy Pelosi, ble tatt imot som en rockestjerne da hun mot slutten av sist uke møtte flere hundre partikvinner på et møte i hovedstaden Washington.

– Ingen av oss kom til Kongressen for å stille en president for riksrett – ingen, sa Pelosi.

Salen var helt stille.

– Men vi avla en ed om å beskytte grunnloven, sa hun til jubel og klappsalver.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, taler til partifeller i Washington DC. Foto: CARLOS JASSO, Reuters/NTB scanpix

Fortsetter i høy fart

Granskningen av president Donald Trump er like populær i demokratiske kretser som den er upopulær i Det hvite hus, og den fortsetter i hurtigtogsfart. I uken som gikk, var det små og store politiske bombenedslag hver dag.

Granskningen handler om hvorvidt Trump forsøkte å få et annet land til å sverte den politiske rivalen Joe Biden.

Penger satt på vent

Denne uken blir det etter alt å dømme mer graving i pengesporet. Det er nemlig mistanke om at en solid sum i militærstøtte ble holdt tilbake for å utøve press på ukrainerne, men det er ikke nødvendig å påvise at motytelser (såkalt quid pro quo) var involvert for å kunne ta ut riksrettstiltale.

Trump satte midt i juli – uker før den omstridte telefonsamtalen med Ukrainas president – utbetaling av 391 millioner dollar til landet på vent. Først da saken ble kjent, begynte USA å utbetale pengene som Kongressen hadde bevilget.

Topper i Pentagon innkalt

Blant de innkalte denne uken er topper i Forsvarsdepartementet Pentagon og fra budsjettkontoret i Det hvite hus. Mye tyder på at disse vil bli grillet om forsvarspengene.

Det hvite hus har sagt at de ikke vil samarbeide fordi det ikke er holdt noen avstemning i Representantenes hus om å iverksette granskningen. Dermed har komiteene ikke fått utlevert dokumenter. Endel av de innstevnede vitnene har vist seg å komme likevel.

Disse står på planen denne uken:

Tirsdag er ambassadør Bill Taylor ventet. Det var han som 9. september i en tekstmelding skrev: «Som jeg sa i telefonen, jeg synes det er galskap å holde tilbake sikkerhetsstøtte mot hjelp til en politisk kampanje.»

Samme dag er diplomat Philip Reeker innkalt. Han er sjefen til George Kent – som vitnet i uken som gikk.

Onsdag er Michael Duffey satt opp på timeplanen. Han arbeidet med saker knyttet til nasjonal sikkerhet ved budsjettkontoret i Det hvite hus.

Torsdag er hele tre personer bedt om å møte: Alexander Vindman, en Ukraina-ekspert fra Det nasjonale sikkerhetsråd, Laura Cooper, en Ukraina-ekspert i Forsvarsdepartementet, og Kathryn Wheelbarger, fungerende statssekretær for internasjonal sikkerhet. Cooper har bekreftet at hun kommer.

Fredag er også tre innkalt: Suriya Jayanti, USA-diplomat i Kiev med ansvar for energi, Tim Morrison, Russlands-sjef i Det nasjonale sikkerhetsråd, og Russell Vought, sjef for budsjettkontoret i Det hvite hus.

EU-ambassadør Gordon Sondland, en velstående Trump-støttespiller, vitnet torsdag for Trump-granskerne. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB scanpix

Dette skjedde sist uke:

Mandag møtte Ukraina-ekspert Fiona Hill for granskerne. Hun avslørte at tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton var så oppbrakt over Ukraina-saken at han ba henne varsle advokater i Det hvite hus. Han hadde også kalt Trump-advokat Rudy Giuliani for en «håndgranat».

Tirsdag vitnet George P. Kent, en høytstående tjenestemann i Utenriksdepartementet. Han er ekspert på Ukraina og korrupsjon der, men fikk i mai beskjed «om å ligge lavt» og overlate dette til andre. Kent fortalte også at han i 2015 hadde tatt opp problemet med visepresident Joe Bidens sønns styreverv i et ukrainsk energiselskap, men at han var blitt avfeid.

Onsdag fortalte Michael McKinley, han var en nær rådgiver av utenriksminister Mike Pompeo, at han var opprørt over administrasjonens forsøk på å få ukrainerne til å etterforske presidentens politiske rivaler. Uken før gikk han av i protest fordi karrierediplomater ikke ble skjermet mot politisk press.

Torsdag vitnet EU-ambassadør Gordon Sondland, en Trump-giver og sentral person i hendelsene som har ført frem til granskningen. Han sa at han ikke før senere hadde forstått at Trump-advokat Rudy Giuliani prøvde «å involvere ukrainerne direkte eller indirekte i presidentens kampanje for gjenvalg i 2020».

Samme dag vekket Mick Mulvaney, Trumps stabssjef, oppsikt da han snakket med pressen. Han sa da ta de hadde «holdt tilbake pengene» på grunn av korrupsjon med en demokratdataserver i 2016. Dette er en konspirasjonsteori om at Ukraina, ikke Russland, sto bak datainnbruddet før sist presidentvalg.

Senere samme dag nektet han for at han hadde sagt at de hadde tilbakeholdt penger med politiske motiver.

Fredag ble det kjent at energiminister Rick Perry skal gå av. Han er i stadig større grad blitt forbundet med Ukraina-saken.

 1. Les også

  Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring

 2. Les også

  20.000 møtte opp da Bernie Sanders lokket med sitt hemmelige våpen

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Ukraina
 4. Riksrett

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump ga dem munnkurv, men de trosset ordren. Her er byråkratenes mest knusende avsløringer.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nye opplysninger i riksrettsgranskningen: John Bolton skal ha kalt Trump-advokat en håndgranat

 3. VERDEN
  Publisert:

  Se riksrettshøringen direkte: I dag grubler granskerne på hvor Trump-lojal EU-ambassadøren vil være

 4. VERDEN
  Publisert:

  En av de «Tre amigos» sier han ikke forsto at det handlet om Joe Biden

 5. VERDEN
  Publisert:

  Da Det hvite hus-ansatt spurte om Nixon-lov, overtok en politisk leder ansvaret hans

 6. VERDEN
  Publisert:

  Representantenes hus vedtok å starte riksrettsprosess mot USAs president