Verden

Nye protester i Bagdad etter at over 40 mistet livet i gatekamper dagen før

Hundrevis av irakere ble igjen møtt av opprørspoliti da de lørdag samlet seg i sentrum av Bagdad, dagen etter at minst 42 personer mistet livet i gatekamper.

Irakiske demonstranter stanses av irakiske sikkerhetsstyrker på ei bru i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
  • NTB-AP-AFP
Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Demonstranter forsøker å komme seg forbi politiets sperringer på brua som leder til regjeringskvartalet i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
En irakisk kvinne som fredag deltok i protestene i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Demonstrantene hadde med seg irakiske flagg og kalte statsminister Adel Abdul Mahdi for en «orm», melder nyhetsbyrået Reuters.

For å hindre demonstrantene i å ta seg fram til byens regjeringskvartal, avfyrte sikkerhetsstyrker tåregass. De har også forsøkt å takle uroen med strenge portforbud og veisperringer.

Lørdag skulle den irakiske nasjonalforsamlingen ha diskutert den svært spente situasjonen som har oppstått etter at titusener av irakere spontant begynte å demonstrere for snart tre uker siden. Men møtet ble avlyst fordi forsamlingen ikke var beslutningsdyktig.

Nesten 200 mennesker har mistet livet og tusenvis er skadd siden protestene brøt ut 1. oktober. De foregår både i Bagdad og i byer sør for hovedstaden.

Flere ganger har demonstranter stormet offentlige bygninger, men dette har foreløpig ikke skjedd i Bagdad.

Protestene er rettet mot Iraks politikere, som anklages for å være korrupte og styrt av egeninteresse i det oljerike landet.

Mange irakere lever i fattigdom etter år med konflikt og krig, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent. Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

– Det er nok! Tyveri, plyndring, gjenger, mafiagrupper, den dype stat, hva som helst. Kom dere ut! La oss se en stat som fungerer, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.

Les også

  1. Minst 42 drept i store demonstrasjoner i Irak

Les mer om

  1. Bagdad
  2. Konflikt
  3. Protest