Verden

Russisk militærpoliti på vei mot den tyrkiske grensen

Russisk militærpoliti har krysset elven Eufrat i Nord-Syria og nærmer seg den tyrkiske grensen, der de skal patruljere tidligere kurdiskontrollerte områder.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin har kommet stadig nærmere hverandre de siste årene etter å ha vært på kollisjonskurs i Syria i flere år. Onsdag ble de enige om en avtale som skal sikre at en 30 kilometer bred sone i Nord-Syria blir tømt for syriskkurdisk milits. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-DPA-AP

Det melder TV-kanalen Russland-24 og TASS onsdag formiddag. De russiske mediene siterer forsvarsdepartementet i Moskva på at de russiske styrkene krysset elven klokka 11 norsk tid.

Framrykkingen skjer dagen etter at president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble enige om at Tyrkia beholder kontrollen over områdene nordøst i Syria som landet har invadert siden 9. oktober, samtidig som russiske og syriske soldater patruljerer resten av det aktuelle grenseområdet.

Samme dag advarte Russland kurdisk milits om at medlemmer som ikke forlater sonen innen fristen på 150 timer, vil bli knust av Tyrkia.

Anklager USA

– De gjenværende kurdiske enhetene vil bli knust av det tyrkiske militærmaskineriet, sier Putins talsmann, Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Han holder USA ansvarlig for situasjonen som har oppstått.

– USA var kurdernes nærmeste allierte de siste årene. Men til slutt sviktet USA kurderne, de forrådte dem faktisk. USA valgte å overlate dem til seg selv på grensen, og tvang dem nesten til å kjempe mot tyrkerne, sier Peskov.

Rettet mot YPG

Russland og Tyrkia, som har vært på hver sin side av krigen i Syria, har kommet fram til en avtale som skal sikre at tidligere amerikanskstøttet syriskkurdisk milits ikke blir værende i området.

Tiltaket er rettet mot den kurdiske YPG-militsen, som Tyrkia regner som en terrororganisasjon som følge av samarbeidet med PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen.

Før Tyrkia innledet en større militæroffensiv nordøst i Syria for drøyt to uker siden, var sonen del av det selvstyrte kurdiskkontrollerte området som kurderne på egen hånd har opprettet under krigen.

Les også

  1. Amerikanske soldater har forlatt det nordøstlige Syria. Slik viste de støtte til krigerne Tyrkia kaller terrorister.

  2. Erdogan og Putin kan avgjøre Syrias fremtid. Dette er deres langsiktige mål.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Tyrkia
  3. Syria
  4. Recep Tayyip Erdogan
  5. Vladimir Putin