Verden

Partifeller steiler over Trumps ordbruk om riksrett: «Grotesk» og «ynkelig»

NEW YORK (Aftenposten): President Donald Trump sammenlignet tirsdag riksrettsgranskningen med en lynsjing. En tidligere partiformann publiserte bilde av en hengning i sin kritikk av Trump.

USAs president Donald Trump sammenlignet granskningen med en lynsjing.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

President Trump går nå daglig ut på Twitter og stempler riksrettsgranskningen som en «heksejakt». Tirsdag brukte han en ny sammenligning. Han skrev at om en demokrat blir president og republikanerne har flertall i Representantenes hus, kan de stille presidentent for riksrett «uten en rettferdig rettergang».

– Alle republikanerne må huske at det vi ser her, er – en lynsjing, skrev Trump.

Over 4700 hengt

Begrepet lynsjing henviser til hengning uten rettergang. I tidsrommet mellom 1882 og 1968 er det registrert 4743 lynsjinger i USA. 3446 av dem var svarte menn, kvinner og barn.

Les også

Ambassadør sa til granskerne at Trump holdt igjen penger for å presse ukrainerne til å granske rival

Tredje gang på kort tid

Uttalelsen vekket heftig vrede fra presidentens motstandere, svarte kongressmedlemmer og organisasjoner som kjemper for svartes rettigheter. Men også Trumps partifeller tok avstand fra uttalelsen.

De siste ukene har Trumps partifeller rettet flengende kritikk mot Trump for Syria-retretten og forsøket på å legge neste G7-møte til en av presidentens egne golfbaner – et anlegg som blør penger. I diskusjoner om riksretten har partifellene derimot vært langt mer tilbakeholdne hittil.

– Smertefull svøpe

Adam Kinzinger, en kongressmann fra Illinois, er enig med Trump om at man godt kan diskutere prosessen og innholdet i anklagene mot ham.

– Men vi må aldri bruke begreper som «lynsjing» her. Denne smertefulle svøpen i vår historie kan ikke sammenlignes med noe i politikken, og Donald Trump bør øyeblikkelig trekke det tilbake, uttalte Kinzinger.

– Ville ikke brukt slike ord

Tim Scott, en svart senator for Trumps parti fra Sør-Carolina, sa til reportere at han «ville ikke brukt det ordet».

Kevin McCarthy, den republikanske lederen i Representantenes hus, sa omtrent det samme til reportere.

– Jeg ville ikke brukt slike ord. Jeg er rett og slett ikke enig i en slik språkbruk, sa han.

Brukte bilde av hengning

Senator Lindsey Graham, en entusiastisk Trumps-støttespiller, forsvarte Trumps ordbruk og sa det minnet om en «lynsjing i enhver forstand».

Det gjorde ikke tidligere partiformann Michael Steele, en tidligere viseguvernør. På Twitter publiserte han et gammelt svart-hvitt foto av en svart mann som var blitt hengt med teksten: «Donald Trump og Lindsey Graham, dette er en lynsjing. Trump, dette skjer ikke med deg og det er ynkelig at du oppfører deg som et offer. Det skjedde med 147 svarte personer i din hjemstat, Lindsey. ’En lynsjing i enhver forstand.’ Du burde vite bedre.»

– Stygg sammenligning

I den konservative avisen Washington Examiner skriver kommentator Kaylee McGhee at riksrettsgranskningen er partisk, men hverken ulovlig eller grunnlovsstridig, slik Det hvite hus hevder.

– Å sammenligne riksrett med en lynsjing er selvfølgelig enda verre. Det er en stygg sammenligning som tar lett på en skamflekk på Amerikas karakter, skriver hun.

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush skrev på Twitter at presidenten ikke er et offer.

– Han skulle være den mektigste personen på planeten. Å sammenligne hans byrde med lynsjing er grotesk, mener Bush.

Demokrater med lik språkbruk i 1998

En rekke demokrater gikk også hardt ut mot Trumps bruk av begrepet, blant dem tidligere visepresident Joe Biden.

I løpet av mandagen kom det likevel frem at han og flere demokratiske politikere hadde brukt ordet om riksrettsprosessen mot Bill Clinton i 1998. Biden spurte den gang på CNN om fremtiden ville dømme prosessen som en «partipolitisk lynsjing».

Sent mandag kveld beklaget Biden sin ordbruk fra den gang på Twitter.

Les også

Denne uken: Riksrettsgranskerne skal grille vitner om 391 millioner dollar

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Det hvite hus
  4. Riksrett