Brexit-avtalen er i boks, men Johnson mangler 33 stemmer i Underhuset
Fredag jublet Boris Johnson fordi avtalen med EU var i boks. Lørdag står det trolig om noen få stemmer om han vinner avstemmingen i Underhuset. I et åpent brev ber han om de folkevalgtes støtte.
– En fantastisk avtale, mente Boris Johnson etter at nyheten om brexitavtalen mellom britene og EU offentliggjort torsdag formiddag.
Johnson hadde knapt to døgn til å overtale sine egne til å stemme ja for avtalen. Allerede lørdag samles nemlig det britiske Underhuset for å stemme over avtalen. Det er første gang siden Falklandskrigen i 1982 at Underhuset er samlet på en lørdag.
I et åpent brev til The Suns lesere forklarer Johnson hvorfor folkevalgte bør stemme for brexitavtalen han og EU er blitt enige om.
I brevet skriver Johnson blant annet at dette er de folkevalgtes mulighet til å levere som lovet ut fra resultatet fra folkeavstemningen fra 2016, nemlig å forlate EU.
– Men det er også en god avtale for samtlige deler av landet vårt, skriver han.
Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»
Det ekstraordinære møtet i Underhuset starter klokken 10.30 norsk tid med at Johnson skal tale om avtalen, før det blir en debatt og deretter en avstemning.
Johnson uttaler videre at lørdag er «dagen vi har en sjanse til å samle landet igjen».
– Jeg ber alle se mot slutten av dagen i dag og se for seg hvordan det vil være hvis den nye avtalen blir godkjent. Om under to uker, 31. oktober, kan vi være ute av EU. Et vanskelig, splittende og – ja – smertefullt kapittel i vår historie er ved veis ende, skriver han.
– Vi må få brexit unnagjort, avslutter han.
Ni Labour-representanter støtter avtalen
Ifølge Sky News trenger Johnson cirka 320 stemmer for å få avtalen godkjent, men det konservative partiet har alene bare 287. Underhuset har 650 medlemmer, som er innvalgte parlamentsmedlemmer fra England, Wales, Skottland og Nord-Irland.
Det har likevel kommet noen tydelige tegn på at noe av motstanden er i ferd med å smuldre opp.
Fredag formiddag skrev Financial Times at de hadde kalkulert seg frem til at 321 parlamentsmedlemmer kommer til å stemme mot avtalen, mens 318 er for. Avisen tok da utgangspunkt i at syv Labour-representanter vil stemme i favør av Johnsons avtale med EU.
Kan bli utsatt
Lørdag morgen er det klart at det Det demokratiske unionistpartiet (DUP) vurderer å støtte en utsettelse av avstemningen. Nestlederen i Johnsons nordirske støtteparti, Nigel Dodds, opplyser at DUP vurderer å støtte et endringsforslag som vil innebære en utsettelse av lørdagens varslede brexit-avstemning i Underhuset, ifølge Reuters.
– Vi vil svært nøye overveie å støtte endringsforslaget, sier Dodds til BBC.
DUP bekreftet fredag at deres ti representanter i Underhuset ikke vil stemme for avtalen Johnson har inngått med EU.
Nordirske unionister sier nei til brexitavtalen
FT: Johnson ligger an til å vinne
Senere på dagen opplyste Det britiske parlamentsmedlemmet John Mann fra Labour til The Guardian at han tror minst ni Labour-medlemmer vil stemme for avtalen.
Journalist Sebastian Payne i Financial Times skrev fredag på Twitter at Johnson dermed ligger an til å vinne lørdagens avstemning, hvis alle tidligere estimater om avstemmingen skulle vise seg å være korrekte.
Men mange av representantene har ikke flagget tydelig hva de kommer til å stemme, og usikkerheten er derfor stor.
Selv har Johnson gitt uttrykk for at han er «svært sikker» på at brexitavtalen vil bli godkjent lørdag.
With Graham Stringer sounding increasingly emollient towards the deal, that takes Labour MPs supporting the deal up ... https://t.co/PKHka8x9w3– Må regne med lavere levestandard
Det har også knyttet seg stor spenning til hva kostnaden for bruddet med EU vil bli for Storbritannia. Et estimat som ble lagt frem forrige helg antyder at avtalen vil koste hver brite en inntektssvikt på mellom 1,7 og 3,3 prosent de neste ti årene, ifølge The Guardian.
Estimatet er laget av forskningsgruppen UK in a changing Europe, og slår fast at befolkningen i Storbritannia må belage seg på at bruddet betyr lavere levestandard sammenlignet med å bli i EU.
Ingen av de folkevalgte som skal stemme over saken vil bli presentert noe offisielt kostnadsestimat fra regjeringen, før saken behandles lørdag, opplyser The Guardian.