Irakiske myndigheter innrømmer overdreven maktbruk mot demonstranter

Den irakiske hæren innrømmer bruk av «overdreven maktbruk» i en bydel i Bagdad natt til søndag da en demonstrasjon utløste sammenstøt med 13 drepte.

Sikkerhetsstyrken løp etter demonstranter i Bagdad søndag. Senere søndag ble 13 mennesker drept i sammenstøt. Foto: AP / NTB scanpix

– Overdreven maktbruk som ikke fulgte regelverket, ble benyttet. Vi har startet arbeidet med å stille til ansvar de offiserer som ga ordre om å utføre disse handlingene, heter det i en uttalelse fra hæren mandag.

Det er første gang siden demonstrasjonene startet tirsdag i forrige uke at Iraks sikkerhetsstyrker har innrømmet bruk av unødig makt. Demonstranter har anklaget soldater for å ha rettet skarpe skudd direkte mot folkemengden.

Søndag kveld og natt til mandag samlet flere hundre mennesker seg i Sadr-byen, et tett befolket område øst i Bagdad der sikkerhetsstyrker sjelden oppholder seg. Der oppsto det sammenstøt mellom demonstranter og soldater. Helsepersonell og sikkerhetsstyrkene opplyser at 13 mennesker ble drept.

Et videoopptak fra stedet viser demonstranter som dukker idet det høres lyd av tung skyts, og brennende bildekk ligger strødd i gatene.

I uttalelsen mandag morgen opplyser hæren at statsminister Adel Abdul-Mahdi har beordret «alle hærenheter til å trekke seg ut av Sadr-byen og bli erstattet med føderale politienheter». Mahdi har også beordret landets styrker til å overholde regelverket og ikke benytte seg av ulovlig maktbruk mot demonstranter.

Demonstrasjonene har vært rettet mot vanstyre, korrupsjon og høy arbeidsledighet og er den hittil største utfordringen Mahdi og hans knapt ett år gamle regjering har stått overfor.