Manchester-politiet: 22 er døde etter angrep på Ariana Grande-konsert

En enslig angriper er drept etter angrepet i Manchester, opplyser politiet. Mange av de 22 som er drept var barn.

– Det er nå utvilsomt at folket i Manchester og i dette landet har blitt offer for et kynisk terrorangrep, sier Storbritannias statsminister Theresa May ved 12-tiden tirsdag.

Hun opplyser videre at britisk politi mener å ha identifisert mannen som utførte angrepet i Manchester Arena 22.30 lokal tid, mandag kveld.

– Dette er blant de verste terrorangrepene vi har opplevd i Storbritannia, sier hun.

May mener at angriperen hadde til hensikt å få til så stort blodbad som mulig.

– Dette angrepet skiller seg ut for sin skremmende, kvalme feighet.

Selvmordsbomber døde i angrepet

Tidligere tirsdag morgen bekreftet Manchester-politiet at angriperen som forårsaket eksplosjonen er drept.

Ian Hopkins, politisjef i Manchester, opplyser at han utførte angrepet alene. Likevel er det ikke avklart om flere står bak.

– Mannen bar en provisorisk sprengladning som ble utløst og som forårsaket denne grusomheten, sier politisjefen.

Han opplyser at 22 er drept og 59 personer er sendt til åtte ulike sykehus i Manchester-området. Flere av de drepte er barn. Det er uklart om gjerningsmannen regnes som en av de drepte.

Desperate og fortvilte pårørende.

Ofrene var på vei ut fra en Ariana Grande-konsert da angrepet skjedde mandag kveld klokken 23.35, norsk tid. Eksplosjonen skjedde ved billettkontoret der folk kunne komme inn og ut.

Mange av dem som er avbildet og etterlyst i sosiale medier etter konserten er unge jenter. Grande har mange barn og unge i sin fanskare.

En ung jente får hjelp av politifolk utenfor konsertarenaen.
Mange av dem som var på konserten var unge jenter.

I britiske medier beskrives det scener med desperate og fortvilte foreldre og pårørende.

«Alle del dette. Min lillesøster Emma var på Ari-konserten i kveld og hun svarer ikke på telefon», skriver en jente på Twitter. På posten er det et bilde av en ung blond jente.

Mistenker terror

Politiet har valgt å se på hendelsen som en terrorhandling, inntil de får opplysninger som kan tyde på noe annet.

Popstjernen kom selv fra eksplosjonen i god behold. Hun har nå besluttet å utsette resten av Europa-turneen.

– Fra bunnen av mitt hjerte, jeg er så lei meg. Jeg har ikke ord, skriver Grande selv på Twitter natt til tirsdag.

broken. from the bottom of my heart, i am so so sorry. i don't have words.

Pause i valgkampen

Tilsammen kan arenaen der konserten ble holdt ta opptil 21.000 tilskuere. Manchester Arena var i fjor verdens fjerde mest besøkte konsertlokale.

Også nordmenn var til stede på konserten mandag, men Utenriksdepartementet hadde ikke tirsdag fått noe informasjon om at nordmenn er blant dem som er skadet eller drept.

Politiet har bekreftet at flere er døde og mange er skadet etter en «alvorlig hendelse» i den engelske byen Manchester sent mandag kveld.
En politimann med en automatrifle utenfor Manchester Arena sent mandag kveld.

Både Storbritannias statsminister Theresa May og Labour-leder Jeremy Corbyn er enige om å sette valgkampen på vent etter angrepet.

– Vi jobber nå for å finne ut av alle detaljene rundt det som nå behandles av politiet som et forkastelig terrorangrep, sier May i en uttalelse.

Hun har kalt inn til kriseråd i statsministerboligen tirsdag.

– Lå kropper over alt

Eksplosjonen skjedde da folk var på vei hjem fra konserten ved billettkontoret utenfor konsertlokalene, skriver Manchester Arena på Twitter.

Mange mennesker stod utenfor konsertlokalet natt til tirsdag. Jernbanestasjonen Victoria, som ligger like ved, ble stengt. Trikken i Manchester går heller ikke i området, og mange hadde problemer med å komme seg hjem.

Smell bak i lokalet

Øyenvitnet Sasina Akhtar sier at smellet kunne høres da artisten var i ferd med å fremførte sin siste sang for kvelden. Andre vitner sier at det skjedde like etter at artisten var ferdig.

– Vi var på den nederste tribunen, og det var en eksplosjon bakerst i arenaen. Vi så unge jenter med blod på seg, alle skrek, og folk løp. Det var mye røyk, sier øyenvitnet Sasina Akhtar til regionavisen Manchester Evening News.