Verden

Londons rikeste nabolag stemte Labour

I kveld skal stemmene i Englands rikeste boligstrøk telles for tredje gang. I den forrige stemmetellingen skilte det 36 stemmer mellom Labour og de konservative.

De fleste nordmenn kjenner til den eksklusive shoppinggaten Kensington High Street. I gatene rundt ligger noen av Londons dyreste eiendommer. Foto: HANNAH MCKAY / X03696

 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik

Stemmetellerne i Londons rikeste nabolag Kensington måtte fredag ta seg en liten sovepause før de kunne fortsette arbeidet. Først i kveld er de tilbake for å kontrolltelle stemmene, for å se om arbeidernes Jeremy Corbyn virkelig har klart å vinne det erkekonservative området.

SISTE: Fredag kveld klokken 22.00 var fasiten klar. Den endelige opptellingen viste at Labour vant en historisk seier i dette fornemme strøket, som huser den ene rikingen etter den andre. Den endelige resultatet viste at skarve 20 stemmer avgjorde i favør Labour. Labour fikk 16.333 stemmer, mens de konservative fikk 16.313 stemmer.

Nabolaget, som også innbefatter andre fornemme områder som Holland Park og Notting Hill, er ikke bare Londons rikeste nabolag. Flere aviser mener det er Europas rikeste, og at en sosialist skal vinne denne kretsen, er som å heise arbeiderbevegelsens flagg på Downton Abbey.

 • Aftenposten mener: Theresa Mays selvskudd

En av Norges rikeste menn er blant dem som i årevis har bodd på ulike adresser i området Kengsington og Chelsea. Foto: Furulund Svein Erik

Flere nordmenn bosatt her

I Kensington bor blant annet den norske-kypriotiske shippingmilliardæren John Fredriksen. Ifølge DN har han en bolig som i 2014 var rangert som Storbritannias dyreste bolig, med en anslått verdi på 1,3 milliarder norske kroner.

John Fredriksens slott i London. Huset er på 2944 kvadratmeter på en 12 mål tomt i Chelsea. Bilde fra eiendomsprospektet. Foto: Ødegaard, Rolf Jarle

Shippingmilliardæren Kristian Siem er en annen av nordmennene som bor i rikmannsstrøket. I tillegg finner vi en rekke internasjonale kjendiser, som Chelsea-eier Roman Abramovich, og business-milliardærene Leonard Blavatnik og Lakshmi Mittal.

Et steinkast fra Kensington Palace, hvor Storbritannias tronarving prins William bor med familien, ligger den norske ambassaderesidensen. Foto: Alastair Grant / TT / NTB scanpix

De siste bor i den mest eksklusive gaten i London, Kensington Palace Gardens. Også den norske ambassadøren bor i det som en gang var kjøkkenhagen til Kensington Palace, der Prins William og hertuginne Kate bor med sin familie.

Det er dette som er rammen når stemmetellerne setter seg ned fredag kveld for å kontrolltelle stemmene for tredje gang. Den forrige tellingen ble annullert, men viste et flertall.

Forsøkt å rekruttere unge

Labours partimedlemmer har gått fra dør til dør og gjennomført en overraskende vellykket kampanje, ifølge valgeksperter. Partileder Jeremy Corbyn, som før valgkampenble stemplet som altfor radikal og ikke valgbar, får også skryt for å ha truffet med både form og politiske saker -spesielt rettet mot unge velgere.

Avisen Independent mener Corbyn vinner tilliten til kvinner og unge. Svært mange har registrert seg som velgere for første gang, og dette kan trekke i Corbyns favør. Dersom bare de under 40 skulle stemt, ville det blitt en overvekt av stemmer til sosialistene.

Det samme mønsteret vil trolig avspeile seg i Kensington.

Samtidig er det noen som påpeker at til tross for den uendelige rikdommen i dette konservative området, er bydelen også et av de områdene i England der forskjellene er størst.

Store forskjeller

En 15 minutters spasertur fra de rikeste gatene, finner vi et mye fattigere strøk, skriver magasinet The Atlantic. I sørenden av Notting Hill, i områdene rundt Portland Road, er det alt annet enn luksus i de kommunale boligblokkene. Som magasinet The Atlantic skriver: Det kan være dystert å leve på lav inntekt i et glemt område i en by. Å gjøre det på terskelen til en slik ekstravagant rikdom, kan muligens gjøre det enda verre.

Les mer om

 1. Valg i Storbritannia

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Byen er et symbol på bank og rikdom. Nå er den i ferd med å bli farget blodrød.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Labour-lederen krever beslaglegging av luksusboliger til brannofrene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning

 4. VERDEN
  Publisert:

  Theresa May våknet opp til nådeløs slakt: -Statsministeren stirrer inn i avgrunnen

 5. VERDEN
  Publisert:

  De gamle tok britene ut av EU mot de unges vilje. Nå har de tatt hevn.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Valgnatten ble en kjærkommen opptur for statsministeren. Innad i regjeringen er det full krig.