Jessica (22) så blålysene før hun la seg mandag. Tirsdag våknet hun til terrorsjokket.

MANCHESTER (Aftenposten): Manchester markerer sorgen etter terrorangrepet med minnestund foran tirsdag kveld. Gjerningsmannen er identifisert og død. I tillegg er en 23-åring pågrepet.

Jessica Ogden (22) er blant dem som bærer plakater med påskriften «I love MCR. The City of Manchester Stands United».
Aftenpostens team er på plass i Manchester: Fotograf Morten Uglum og journalist Kjetil Hanssen.

Allerede to timer før markeringen klokken 18 lokal tid, begynte folk å komme til Alberts plass foran byens monumentale rådhus. Plakatene er overalt på det tettpakkede torget:

I love MCR. The City of Manchester Stands United.

Ordlyden spiller til dels på navnene til byens rivaliserende fotballag.

Jessica Ogden (22) bor nær Manchester Arena, der terrorangrepet skjedde. Mandag kveld så hun blålysene fra ambulanser og politibiler før hun la seg, men tenkte ikke mer over det.

– Jeg fikk helt sjokk da jeg våknet i morges og fikk høre hva som var skjedd, sier hun til Aftenposten.

Tirsdag ettermiddag møtte Ogden opp til minnestunden.

– Jeg vil gjøre det jeg kan, sier Ogden, som mener folk er litt forvirret og urolige etter at et angrep rammet så nær dem.

– Folk lurer på hva det neste blir, sier hun.

Tirsdag kveld markeres sorgen etter terrorangrepet i Manchester.

22-åring er antatt gjerningsmann

Tirsdag kveld bekreftet politisjefen i Manchester at gjerningsmannen antas å være 22 år gamle Salman Abedi. Gjerningsmannen døde i angrepet.

Tirsdag ettermiddag skrev Manchester-politiet på Twitter at de har pågrepet en 23 år gammel mann i Manchester. Det er ikke kjent hva som knytter ham til angrepet.

Politiet har også ransaket minst to leiligheter i Whalley Range og Fallowfield utenfor Manchester, samt gjennomført en kontrollert sprengning i forbindelse med en aksjon.

Terrorgruppen Den islamske staten (IS) tar på seg skylden for angrepet gjennom sitt eget propagandaorgan Amaq, melder nyhetsbyrået Reuters.

«En av kalifatets soldater klarte å plassere en bombe i en av korsfarernes ansamlinger i byen Manchester», står det i uttalelsen fra terrorgruppen.

Politiet hadde sperret av et stort område rundt konsertarenaen Manchester Arena, midt i Manchester sentrum.

Jernring rundt konsertarenaen

Politiet slo tirsdag formiddag en jernring rundt et stort område ved Manchester Arena, der angrepet fant sted. Gatene var sperret av flere hundre meter unna konsertlokalet.

På et gatehjørne ved sperringene holdt flere av byens prester en improvisert liten gudstjeneste for ofrene, de pårørende og hele Manchester.

Mange la ned blomster og hilsener i nærheten av åstedet for selvmordsangrepet i Manchester.

Noen hundre meter unna, på et lite torg ved St. Ann’s kirke, kom folk med blomster og tente lys. Flere hilsener oppfordret folk i Manchester til å være sterke og avsluttet med «mottoet» til byens erkerival Liverpool: You’ll never walk alone – du skal aldri vandre ensom.

– Kjærligheten vinner alltid, het det på annen minnekort.

Paul, som opprinnelig er fra London, og hans samboer var blant Manchester-innbyggerne som tirsdag ettermiddag møtte opp ved St. Ann's-kirken og la ned blomster.

– Dette var helt forferdelig, og vi følte vi måtte vise solidaritet. Vi meldte oss først som blodgivere, men oppslutningen hadde vært så god at de hadde nok, forteller Paul til Aftenposten.

Han hadde også lagt merke til at mange hilsener inneholder mottoet til byens erkerivaler i Liverpool.

– På en slik dag er vi alle briter, og vi har alle den britiske «stiff upper lip», sier Paul, og mener med det at de ikke lar seg skremme av terroristene.

12 barn alvorlig såret

Den første av de 22 som ble drept mandag, er identifisert. 18 år gamle Georgina Callander gikk på yrkesskolen Runshaw College. Den yngste av som er bekreftet døde, er 8-åringen Saffie Rose Roussos.

Britiske medier melder at det er flere barn og unge voksne blant de døde.

Flere foreldre har kritisert manglende sikkerhetskontroll før konserten.

– Vi bare spaserte inn, våre billetter ble scannet, ellers ble vi ikke kontrollert. Heller ikke sjekket de veskene våre, jeg så ikke at de kontrollerte noen bager, sier Dawn Waddy til Sky News. Hun var på stedet sammen med datteren Holly da bomben eksploderte.

Sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, Andrew Parker, skriver i en uttalelse at alle i MI5 reagerer med avsky på det «avskyelige terrorangrepet i Manchester mandag kveld».

Angrepet i Manchester er det største i Storbritannia siden bombeangrepene i London 7. juli 2005.

Dronning Elizabeth uttrykker sin medfølelse med de døde, sårede og etterlatte.

Dronningen sørger

«Hele nasjonen er sjokkert over at så mange mennesker – voksne og barn – ble drept og skadet etter å ha kost seg på konsert», heter det i en uttalelse fra dronning Elizabeth, ifølge NTB.

Hun uttrykker sin dypeste medfølelse med alle de som er blitt berørt av hendelsen.

«Jeg vil uttrykke min beundring for måten folket i Manchester har svart på denne barbariske handlingen med menneskelighet og medfølelse», står det videre.

Området rundt Manchester Arena er avsperret.