Verden

Tyskland stenger nordkoreansk herberge i hjertet av Berlin

«Den som sover her, betaler for Nord-Koreas atomprogram», skriver avisen Die Welt.

City Hostel Berlin ligger i gangavstand til noen av Berlins største turistattraksjoner, som Brandenburger Tor, paradegaten Unter den Linden og Checkpoint Charlie. Men huseier og nærmeste nabo er Kim Jong-uns utsendte diplomater til Tyskland.
  • Tarjei Kramviken

I bydelen Mitte, i hjertet av den tyske hovedstaden, ligger City Hostel Berlin i en typisk murbygning fra det som en gang i tiden var kommunistiske Øst-Berlin. Vegg i vegg ligger den nordkoreanske ambassaden.

Den tyrkiske driveren av det store herberget betaler over 38.000 euro, omtrent 355.000 kroner, i månedlig husleie til de nordkoreanske eierne, ifølge Berliner Zeitung.

Avisen har forgjeves forsøkt å innhente kommentar fra dem som driver herberget.

Risikerer bøter

Ryggsekkturister, interrailere og andre gjester finansierer indirekte verdens mest lukkede land og regimet til Kim Jong-un.

Det blir det nå en slutt på. Ifølge avisen er herberget omfattet av en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd fra i fjor som sier at Nord-Korea ikke kan bruke eiendom til «noe annet formål enn diplomatiske eller konsulære aktiviteter».

Dermed vanker det saftige bøter for driverne om ikke kontrakten med Nord-Korea blir sagt opp.

Bygget er en del av komplekset som utgjør den nordkoreanske ambassaden, som på dette bildet ligger like til høyre for herberget. Da det ble bygget, huset bygningen ansatte på ambassaden. Siden 2007 har den vært leid ut til et firma som driver herberge der.

Får greie anmeldelser

Berlin blir dermed 435 gjestesenger fattigere. Men i en by med et rykte for å ha mange gode herberger, bør det ikke by på store problemer for budsjettbevisste reisende å finne andre alternativer.

På nettstedet Tripadvisor og hos Google har det nordkoreanskeide herberget fått middels gode anmeldelser.

På de populære bestillingsnettstedene Hostelworld og Booking har det ganske gode omtaler med 7,8 av 10 mulige poeng begge steder.

  • Ni spørsmål og svar om hvorfor verden frykter Nord-Korea: Kan nordkoreanerne slå tilbake hvis landet angripes?
På City Hostel Berlin er det mulig å få en seng i en sovesal for rundt 170 kroner natten. Men det er det snart slutt på etter at tyske myndigheter er blitt oppmerksomme på at bygningen er eid av Nord-Korea.

Strengere sanksjoner

Nord-Korea har årevis vært styrt etter et prinsipp kalt «songun», som betyr militæret først. Til tross for at befolkningen lider, bruker landet størsteparten av sine ressurser på forsvaret. Og aller størst er utgiftene til atomprogrammet.

Landets mange atomprøvesprengninger og tester av raketter har ført til strenge sanksjoner mot Nord-Korea og Kim Jong-uns regime.

  • Koreanere som har rømt fra det lukkede Nord-Korea, anser Sør-Koreas nye president, Moon Jae-in, som farlig ettergivende.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Berlin
  3. Tyskland