Professor tror den omfattende migrasjonen vil fortsette i mange år
BRUSSEL (Aftenposten): En flyktningplan kan ikke bare handle om fordeling av dem som kommer nå, mener professor Grete Brochmann. EU innkaller til ekstraordinært flyktningmøte, men landene er splittet.
Tusenvis av migranter strømmer nå inn i Europa hver eneste dag. Problemene med å ta hånd om alle asylsøkerne er så store at EU innkaller til ekstraordinært møte den 14. september.
Målet er å finne tiltak for å få kontroll over den kaotiske situasjonen, men uenighetene er svært store.
Land som Tyskland, Sverige og Italia tar allerede imot mange asylsøkere og vil ha på plass en avtale som fordeler byrden jevnere mellom EU-landene. Det får mange land øst i Europa til å se svart. Ungarn har allerede bygget sitt 175 kilometer lange piggtrådgjerde for å stagge flyktningestrømmen.
Mandag var Slovakias statsminister ute og advarte mot et kvotesystem.– Dersom en mekanisme for automatisk fordeling av migranter er vedtatt, vil vi våkne en dag med 100.000 folk fra arabiske land. Det er et problem Slovakia ikke ønsker å få, sier landets statsminister Robert Fico, ifølge NTB.
- Møt den høyreradikale ordføreren som er hjernen bak Ungarns piggtrådgjerde.
– Vanskelig å finne løsning
Professor Grete Brochmann ved Universitetet i Oslo tror det kan bli krevende for EU-landene å bli enige.
– Det er mye sprengkraft i disse spørsmålene, og det vil bli veldig vanskelig å finne en løsning, men samtidig har ikke EU-landene noe valg. Europa er ingen øy, og selv med en mer omfattende grensekontroll, vil folk komme seg hit. Migrasjonen vil fortsette i en omfattende skala i mange år fremover, sier Brochmann.
Innbyggertall og bruttonasjonalprodukt er størrelser som kan bli brukt for å bestemme hvor mange flyktninger et land bør ta imot.
– Men det er vanskelig og uklokt å tvinge land til å ta imot flyktninger de absolutt ikke vil ha. Man kan tenke seg hva slags integrasjonsklima som skapes da. Konsensus-løsninger er utvilsomt best, og det må trolig følge med overføringer til de landene som er dårligst skodd. Penger er ofte et enkelt middel å bruke for å få land på gli, sier hun.
Østerrikes innenriksminister foreslo mandag å ta i bruk pisk istedenfor gulrot. Hun vil kutte i overføringene til land som ikke gjør sin del av jobben med å ta imot asylsøkere.
Her planlegger flyktningene ruten inn i Schengen:
– Vi gir aldri opp. Vi vil prøve igjen og igjen til vi kommer inn.
Må ta problemet ved roten
Brochmann mener en EU-avtale også må inneholde langsiktige tiltak for å demme opp for strømmen av flyktninger.
– Man er helt nødt til å ta tak i årsakene til at folk flytter. Vi snakker om bistand, konflikthåndtering og utviklingstiltak. Høyst sannsynlig bør man også åpne for behandling av asylsøknader utenfor Europa, slik at folk får anledning til å søke uten å legge ut på denne farefulle ferden, sier Brochmann.
Lange bilkøer og fulle tog
Mens man i Ungarn fikk opp til 30 kilometer lange køer fordi Østerrike startet kontroll av kjøretøy som ville inn fra Ungarn, noe som åpenbart skyldes at 71 migranter ble funnet døde i en lastebil torsdag, så fyltes togene fra Budapest til Wien opp med migranter som ville ut av Ungarn.
Til sammen fire tog fulle av flyktninger og migranter kjørte mandag ut fra en togstasjon i den ungarske hovedstaden Budapest. I løpet av dagen kom noen seg hele veien til Munchen i Tyskland.
Schengen i fare?
Forbundskansler Angela Merkel understreket på en presskonferanse i Berlin mandag ettermiddag at migrantkrisen er en stor utfordring som det vil ta tid for Tyskland å håndtere.
Hun sa også at enkelte land ville kunne stille spørsmål rundt hele Schengen-samarbeidet.
– Dersom vi ikke klarer å bli enige om en rettferdig fordeling av flyktningene, vil Schengen selvfølgelig komme på dagsordenen for mange, sa Merkel ifølge NTB.
— Ikke Europas feil
Presidenten for Det europeiske råd, polske Donald Tusk, forsøkte mandag å tilbake vise kritikken mot Europa i kjølevannet av migrasjonskrisen.
— Europa kan ikke få skylden for migrasjonskrisen, sa Tusk da han kom ut fra et møte med Slovenias statsminister Miro Cerar.
Men han erkjente at EU må gjøre mer for å «lette de uutholdelige menneskelige lidelsene og tragediene som er i nyhetene hver dag».
— Migrantkrisen kommer til å være et nøkkelspørsmål for Europa i årene som kommer, sa Tusk ifølge AP.
Slovenias Cerar mente at «ingen kunne ha forestilt seg at denne saken skulle vokse så raskt».
Interessert i nyheter om Europa? Følg korrespondenten på Facebook.