Dødstallet øker til 35 etter selvmordsangrep mot skoleelever i Afghanistan

Minst 35 ble drept fredag i en bombeaksjon i Kabul rettet mot elever som forberedte seg til en eksamen for opptak til universitetet.

Ifølge en av elevene som var til stede var over 600 elever samlet da bomben gikk av.

Ifølge FN ble 35 drept og 82 såret i angrepet fredag. En selvmordsbomber slo til mot et utdanningssenter i bydelen Dashti Barchi, hvor det bor mange sjiamuslimer og medlemmer av minoritetsgruppen hazara. Fredag ble det meldt om 19 drepte og 27 sårede.

På senteret får både voksne og ungdommer i videregåendealder undervisning for å kunne søke om opptak på universitet. Ofrene skal ha vært i gang med en tentamen da angrepet skjedde.

– Vi var rundt 600 til stede. Men de fleste drepte og sårede var blant jentene, forteller Akbar, en elev som selv ble såret, til nyhetsbyrået AFP.

Hørte skudd

– Først hørte vi lyden av noen få skudd ved hovedinngangen. Alle ble bekymret og forsøkte å løpe i en annen retning. Kort etter det ble en stor eksplosjon utløst inne på senteret, forteller eleven Shafi Akbary (19) til nyhetsbyrået AP.

Selv ble han ikke fysisk skadd, men han ble så redd at han knapt kunne røre seg. Han så drepte og sårede ligge rundt ham inne i rommet der elevene hadde jobbet med tentamenen.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Alle afghanere har rett til trygg utdanning. Minoriteter, skoler og elever må beskyttes. Mine tanker går til ofrene og deres kjære, sier Huitfeldt i en uttalelse.

Utsatt minoritet

Ingen har så langt tatt på seg skylden for terroraksjonen. Men hazaraene er tidligere blitt utsatt for en rekke angrep fra den ytterliggående islamistgruppen IS.

– Angrep mot sivile mål er bevis for fiendens grusomhet og mangel på moralske standarder, sier Abdul Nafy Takor, talsmann for innenriksdepartementet i den afghanske Taliban-regjeringen.

Taliban sto selv bak en lang rekke angrep mot sivile mål i årene da gruppen opererte som en geriljabevegelse og kjempet mot vestlige soldater i Afghanistan.