Palestinerne advarte mot besøket. Det ga den ferske ministeren blaffen i.

ISTANBUL (Aftenposten): Israels sikkerhetsminister besøkte Jerusalems mest betente sted. Palestinerne kaller det en «provokasjon uten sidestykke.»

Det var rolig utenfor al-Aqsa-moskeen tirsdag ettermiddag, etter det betente overraskelsesbesøket fra Israels nye sikkerhetsminister. Spørsmålet er om det vil vare.

Flankert av sikkerhetsvakter dukket Itamar Ben-Gvir opp på Haram al-Sharif tirsdag morgen.

Det skjer bare dager etter at den kontroversielle politikeren ble tatt i ed som Israels nye sikkerhetsminister.

Området, som kalles Tempelhøyden av jødene, ligger i gamlebyen i Jerusalem. Det regnes som det tredje helligste stedet i islam og det helligste stedet i jødedommen.

Ben-Gvir har besøkt Haram al-Sharif før. Men dette er første gang han gjør det som minister. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Folk vil dø

Det palestinske utenriksdepartementet var raskt ute med å fordømme besøket. De kaller det en «storming» av al-Aqsa-moskeen. Det er en av de muslimske helligdommene som ligger på høyden.

– Vi anser det som en provokasjon uten sidestykke og en farlig opptrapping av konflikten, skrev palestinerne.

Ben-Gvir var blitt advart om at et besøk hit kunne utløse vold.

– Folk vil dø, sa Yair Lapid mandag. Han er Israels tidligere statsminister.

Israels nye sikkerhetsminister, Itamar Ben-Gvir, omtales av mange som en ekstremist.

Historisk betent sted

Haram al-Sharif har lenge vært et ekstremt betent område. En lang rekke sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker har brutt ut her.

Flere ganger har det også utløst krig mellom Israel og Hamas, den militante palestinske gruppen som styrer Gazastripen.

Sist dette skjedde var våren 2021. Etter sammenstøt mellom israelere og palestinere i det okkuperte Øst-Jerusalem, stormet politiet al-Aqsa-moskeen.

Hamas svarte med å sende raketter mot Israel. Så gikk Israel til luftangrep mot Gaza.

Krigen varte i 11 dager og kostet 13 israelere livet. På palestinsk side ble 256 personer, blant dem 66 barn, drept.

– Vil ikke bøye oss

Itamar Ben-Gvir har likevel lenge antydet at han vil besøke området så fort han ble minister. Det har stor symbolsk betydning. Palestinerne anser det som en åpenbar provokasjon.

Mandag sa Hamas at Ben-Gvir ville gå over streken dersom han gjennomførte besøket. Det vil utløse «en eksplosjon», ifølge gruppen.

Det ga sikkerhetsministeren blaffen i.

– Vår regjering vil ikke bøye oss for Hamas' trusler, svarte Ben-Gvir i en uttalelse.

– Tempelhøyden er det viktigste stedet for Israels folk. Vi bevarer bevegelsesfriheten til muslimske og kristne, men jøder vil også gå opp på høyden, sa han.

De som kommer med trusler, må bli håndtert med jernhånd, advarte Ben-Gvir.

Kraftige reaksjoner

Besøket får Hamas til å tordne. De beskriver det som en «krig mot vår arabiske identitet».

– Vårt palestinske folk vil fortsette å forsvare de hellige stedene og al-Aqsa-moskeen, sier gruppens talsmann.

Også Jordan reagerer kraftig. Den jordanske kongen er beskytter av al-Aqsa-moskeen. USA, Frankrike og Tyrkia er blant de andre landene som fordømmer besøket.

Foreløpig har hendelsen ikke ført til nye sammenstøt. Men politiet har økt beredskapen i Jerusalem.

Frykten er at besøket kan føre til en oppblussing av konflikten.

Det skjedde da daværende opposisjonsleder Ariel Sharons besøkte området i 2000. Det regnes blant de utløsende faktorene for den andre palestinske intifadaen.

Kalles ekstremist

Ben-Gvir leder det ultranasjonalistiske religiøse partiet Jødisk makt. I forrige uke ble han tatt i ed som Israels nye sikkerhetsminister.

Han fikk dermed en viktig rolle i den nye regjeringskoalisjonen ledet av Benjamin Netanyahu. Den omtales som den mest høyrenasjonalistiske i landets historie.

Ben-Gvir har lenge vært en svært kontroversiell figur. Han er blitt kalt en ekstremist og står bak en rekke provoserende handlinger rettet mot palestinere.

Blant annet har han ved flere anledninger satt opp et provisorisk kontor i den omstridte bydelen Sheikh Jarrah. Eiendomstvister mellom palestinere og israelere i dette nabolaget har ofte ført til sammenstøt.

Stille fra Netanyahu

Bare muslimsk bønn er tillatt på Haram al-Sharif. Det er ingenting som tyder på at Ben-Gvir ba under tirsdagens besøk. Han gikk heller ikke inn i al-Aqsa-moskeen.

Regjeringssjef og statsminister Benjamin Netanyahu har foreløpig ikke kommentert besøket.

Men en av Ben-Gvirs partifeller, Zvika Fogel, ble tirsdag intervjuet av israelsk TV. Der fikk han spørsmål om hva som vil skje dersom Hamas svarer med å skyte raketter mot Israel.

Fogel svarte:

– Hvis det er opp til meg, brenner Gaza.

Aftenposten retter

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Itamar Ben-Gvir er den første ministeren som besøker Haram al-Sharif. Det riktige er at det er første gang Ben-Gvir besøker området siden han ble minister. Aftenposten beklager feilen. Artikkelen ble endret 6. januar 2023, klokken 07.14.