Verden

Her bodde Orlando-angriperen

Fort Pierce (Aftenposten): Ifølge FBI var Orlando-angriperen radikalisert, men boligen hans bærer sterkt preg av å være et alminnelig amerikansk hjem.

I denne boligen i Fort Pierce i Florida bodde mannen som søndag angrep klubben Pulse i Orlando og drepte 49.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Barneværelset bærer preg av amerikansk barnekultur med Mikke Mus, Spiderman, Captain America og Star Wars.
Badet er sterkt preget av Star Wars-effekter.
Gud være lovet, står det på en lapp på kjøleskapet.
I et annet soverom i huset står en skjenk med familiebilder, presanger, kort og en bursdagsballong. På sengen ligger en bag og det som kan ha vært et bønneteppe.

Denne boligen ble saumfart av FBI for spor etter motiver for USAs verste masseskyting.

Da Aftenposten kommer til Omar Mateens bolig, er den åpen og ubevoktet og ingen er der. Kun noen timer er gått siden FBI forlot leiligheten etter å ha vært der hele natten i forveien. Det etterlot ingen spor.

Omar Mateens leilighet, som ligger på bakkeplan i et toetasjes boligkompleks, oser av normalitet.

Veronica (28) og Jason Beers (41) bodde i samme boligkompleks som Omar Mateen i Fort Pierce, Florida.

Mikke mus og Star Wars

En ballong med en figur fra barnefilmen Minions er festet i en stang og plassert i en blomsteranretning av plast midt på stuebordet. Hele leiligheten er full av tegn til at det har bodd barn her – en flaske med såpeboblevann er plassert ved siden av TV-en, og bilder av en liten gutt henger på veggene.

Det ene av de to soverommene er stappfullt av kosedyr, leker og barneklær. Motivene er erkeamerikanske som Captain America, Spiderman, Mikke Mus og Star Wars. På veggen henger en illustrasjon med det som trolig er et koranvers. Også i det andre soverommet, der en sportsbag står plassert midt på sengen, finner vi leketøy, bursdagskort og barnebilder.

Lapp på kjøleskapet

Mateen skal ha drevet med bodybuilding, og langs veggen ut mot bakhagen ligger et lite antall vekter i ulik størrelse under et arabiskinspirert maleri.

Noen få ting tyder på at en muslimsk familie har bodd her: På veggene henger et par bilder med arabisk skrift.

Og på kjøleskapet henger en hvit lapp med teksten «Al Hamdulilah» – lovet være Gud.

Her bodde massemorderen. Ut fra leiligheten er det umulig å gjette.

– Bare stirret på meg

Heller ikke Mateens naboer mistenkte at noe var i gjære. Men én av dem hadde et svært dårlig inntrykk av 29-åringen, forteller han oss.

– Han svarte aldri når jeg sa hallo om morgenen. Det syntes jeg var veldig uhøflig. Han bare stirret på meg som om jeg ikke var verdig et svar, sier Jason Beers (41).

Han og kona Veronica (28) har bodd i en av naboleilighetene i boligkomplekset der Omar Mateen bodde i tiden før han natt til søndag gjennomførte massakren på nattklubben Pulse i Orlando, to timers kjøring nord for Fort Pierce.

– FBI dundret på døren

Veronica Beers sier at ekteparet fortsatt er i sjokk.

– Vi våknet opp av at FBI dundret på døren vår og sa at vi måtte forlate leiligheten. Ingen har lyst til å våkne opp på den måten, sier hun.

Ektemannen supplerer:

– De sa at de fryktet at det kunne være eksplosiver i leiligheten. Da ble vi skremt. Vi visste ikke om hele greia ville eksplodere og om vi ville ha et hjem å returnere til, sier han.

– Ekkelt å tenke på

Vi treffer dem utenfor leiligheten, som ligger i etasjen over der Mateen bodde. Området er stille. Inne i ekteparets leilighet bjeffer hunden deres etter oppmerksomhet. Også Beers-paret er urolige.

– Det kommer til å ta tid å behandle disse inntrykkene. Det er ekkelt å tenke på at vi hatt en sånn person som nabo, sier Jason Beers.

Men redd, det er han ikke.

– Vi kan ikke la oss påvirke av sånne episoder, uansett hvor grusomme de er. Blir vi redde, har vi tapt, sier han.

FBI: Radikalisert

FBI-sjef James Comey holdt i går kveld pressekonferanse. Det er sterke tegn på at Omar Mateen var radikalisert, og var inspirert av en internasjonal terrororganisasjon, bekreftet Comey.

Comey sa at de fortsatt ikke vet om Mateen har vært i direkte kontakt med IS, og at de saumfarer alle elektroniske spor.

Ville bli martyr

«Jeg håper FBI angriper min kone og sønn, så jeg kan bli martyr.» Dette er et av utsagnene fra Orlando-terroristen Omar Mateen, som gjorde at hans kolleger slo alarm allerede i 2013. Kollegene reagerte på at Mateen forherliget terror. Samtidig var det lite sammenheng i uttalelsene hans.

– Han sa at han var i slekt med grunnleggerne av Al-Qaida, men han sa også at han var medlem av Hizbollah, som er en sjia-gruppe i konflikt med Al- Qaida, forklarte Comey.

FBI intervjuet Mateen etter bekymringsmeldingen og gikk også grundig til verks i etterforskningen. Han ble både overvåket og avlyttet, sa Comey.

Obama: Hjemmeavlet ekstremisme

President Barack Obama sier det foreløpig ikke er noen klare tegn til at Mateen ble styrt av utlendinger eller utførte angrepet som ledd i en større plan.

Mateen ser ut til å ha fått «flere typer ekstremistisk informasjon» på nettet, ifølge presidenten, og han kaller skytemassakren for en form for «hjemmeavlet ekstremisme».

– Slo kona

Også andre har bidratt til å kaste litt lys over angriperen. Omar Mateen skal blant annet ha slått og mishandlet sin tidligere kone, og han var mentalt ustabil, hevder hun.

I et intervju med The Washington Post sier Omar Mateens tidligere kone, Sitora Yusufiy, at hun er forskrekket over eksmannens angrep. Hun forteller at han var svært religiøs, men at han ikke viste noen tegn på å være radikalisert. Samtidig fremholder hun at han var mentalt ustabil og at han mishandlet henne. Da han var sint pleide han av og til å legge ut om homoseksuelle.

– I det ene øyeblikket var han normal, han spøkte og lo. I neste øyeblikk eksploderte han. Han var rasende og skjelte meg ut, etter hvert begynte han å slå meg, sier hun.

En gang foreldrene var på besøk oppdaget de hvordan svigersønnen var, og de fikk datteren til å skille seg i 2009. Siden har hun ikke møtt eksmannen.

Far: Trist og sint

Mannens far, Seddique Mateen, forteller i flere intervjuer – blant annet med den amerikanske TV-kanalen ABC – at sønnen ikke oppførte seg rart eller gjorde noe som skulle indikere at han kunne gjennomføre en terroraksjon.

– Jeg så ham lørdag ettermiddag, og da oppførte han seg helt normalt. Jeg blir trist og sint over at jeg ikke oppdaget noe uvanlig ved ham, sier Seddique Mateen til ABC.

Omar Mateen fikk senere en sønn sammen med en ny ektefelle. Hun skal imidlertid ha forlatt ham og besvarte mandag ikke henvendelser fra medier.