Latinamerikanske land advarer mot å bli gravid, men nekter gravide å ta abort

Spredningen av zikaviruset gjør at myndighetene i flere latinamerikanske land fraråder kvinner å bli gravide. Samtidig har flere av landene totalforbud mot abort.

I Brasil fraråder myndighetene kvinner å bli gravide som følge av at zikaviruset sprer seg i stor fart. Forskere tror viruset kan forårsake fødselskaden mikrocefali.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit
To måneder gamle Jose Wesley blir badet i en bøtte av sin mor Solange Ferreira mens broren Elison (10) ser på. Familien bor i Poco Fundo i delstaten Pernambuco i Brasil. Jose Wesley er født med syndromet microcephaly, som innebærer at barnet blir født med en mindre hjerne enn normalt.

Zikaviruset sprer seg i eksplosiv fart og har gått fra å være en mild trussel til å bli en trussel av alarmerende proporsjoner, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Viruset er blitt knyttet til økt forekomst av hjerneskade hos fostre i Latin-Amerika og i flere land i Sør— og Mellom-Amerika fraråder myndighetene kvinner å bli gravide.

Aller lengst går myndighetene i El Salvador, som oppfordrer kvinner til å unngå å få barn de neste to årene.

Strenge abortlover

Advarslene fra myndigheten har fått kritikk og blitt kalt dobbeltmoralsk, fordi abortlovene i store deler av Sør-Amerika er svært konservative.

  • I Colombia er abort kun tillatt dersom man påviser alvorlige skader på fosteret, dersom det kan skade mors helse eller dersom graviditeten er resultat av en voldtekt.
  • I El Salvador er det totalforbud mot abort. Kvinner risikerer fengselsstraff for å avslutte svangerskap.
  • I Ecuador er abort bare tillatt dersom det er fare for gravides helse eller dersom en kvinne med psykiske problemer er blitt utsatt for voldtekt.
  • I Brasil får kvinner kun gjennomføre abort hvis graviditeten er livstruende eller har oppstått som en følge av voldtekt.
  • I Peru er abort bare tillatt i tilfeller der det er fare for morens liv.
    — Det foregår mange aborter på tross av streng lovgivning og her er det mye dobbeltmoral, sier Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo.

Hun tror ikke spredningen av zikaviruset vil føre til mildere abortlover.

— Å tillate abort berører en større debatt og jeg tror ikke zikaviruset vil føre til at man endrer lovene, sier hun.

Les også Aftenposten på lederplass:

Les også

Zikaviruset er en ny test for verden

Konservative holdninger

Selv om flere land i Sør-Amerika har fått mer liberale holdninger til seksualitet og prevensjon, er holdningene til abort fortsatt svært gammeldagse, forklarer Bull.

— I noen land er det bevegelse i regelverket fordi rettsapparatet har begynt å prøve abortlover mot andre deler av lovverket. Men det sitter veldig langt inne hos myndighetene å endre abortlovene, sier hun.

I 2011 fikk Chiles president mye kritikk da han hyllet en 11 år gammel jente for å stå frem med sin historie om hvordan hun ble gravid etter å ha blitt voldtatt av sin stefar, men valgte å beholde barnet.

— Når det gjelder abort blir jeg ofte overrasket over veldig restriktive holdninger til abort, også hos ellers liberale grupper, sier Bull.

Her kan du lese om zikaviruset:

Les også

Hvor farlig er zikaviruset?

Tilgangen på prevensjon er blitt bedre

I Sør-Amerika har tilgangen på prevensjon tidligere vært svært begrenset og temaet tabubelagt.

— På dette området har det skjedd mye. I noen fattige områder kan tilgangen til prevensjon fortsatt være vanskelig, men tilgangen er blitt langt bedre, sier Bull.

Mangelen på prevensjon, kunnskap og mulighet til å ta abort blir likevel sett på som årsaken til at Latin-Amerika har en høy andel tenåringsmødre og at det utføres et høyt antall utrygge aborter.

Krever lovendring

I Brasil har økningen av barn som har fødselsskaden mikrokefali ført til at flere brasilianske advokater, aktivister og forskere krever at brasilianske myndigheter må tillate gravide kvinner som frykter at de er smittet av zikaviruset å ta abort.

Aktivistene mener at den brasilianske staten er ansvarlig for zikautbruddet, fordi de ikke har gjort nok for å utrydde myggen som sprer viruset og derfor må ta ansvar, skriver BBC.

Også Den internasjonale føderasjonen for familieplanlegging (IPPF) har lagt press på myndighetene i land som er berørt av zikaviruset og mener myndighetene må endre abortlovene og bedre tilgangen på prevensjon.