Spionsiktet svensk-russer anklages for bånd til russisk militær etterretning

En russiskfødt mann i 60-årene er varetektsfengslet i en måned i Stockholm tingrett, siktet for grov etterretningsvirksomhet mot Sverige og USA.

Den spionsiktede mannen og hans advokat Ulrika Borg under fredagens fengslingsmøte i Stockholm tingrett.

Mannen ble pågrepet sammen med sin kone i en storstilt politiaksjon i grålysningen tirsdag. Spesialpoliti firte seg ned fra to av forsvarets helikoptre da de slo til mot parets villa i stockholmsområdet.

Påtalemyndigheten anklager ham for å ha drevet med teknologianskaffelse til russisk militærindustr og for å ha bånd til russisk militær etterretning.

– Han er mistenkt for å ha anskaffet avansert informasjon om teknologi og gitt det til GRU for å bygge opp den russiske krigsmakten, sier Daniel Stenling, sikkerhetspolitiet Säpos sjef for kontraspionasje.

Mannen nekter straffskyld, men ble fredag varetektsfengslet i en måned.

Sikkerhetspolitiet Säpo har ikke identifisert de siktede, men paret som bor på adressen, er i 60-årene og født i Russland. De innvandret til Sverige ved årtusenskiftet og ble svenske statsborgere drøyt ti år senere.

Spionasje og russiske militærbånd

– Tingretten godkjente min begjæring om varetektsfengsling, grov ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige og grov ulovlig etterretningsvirksomhet mot fremmed makt, sier aktor Henrik Olin til nyhetsbyrået TT.

Fremmed makt i denne sammenhengen betyr USA. De svenske etterforskerne samarbeider derfor med FBI.

– Det jeg kan si generelt er at det handler om innhenting av teknologi til militærindustrien, sier Olin.

Aktoren sier videre at den mistenkte mannen har tilknytning til den russiske militære etterretningstjenesten GRU – og at det skal ha vært et internasjonalt samarbeid.

To militærhelikoptre ble brukt i politiaksjonen der det spionmistenkte paret ble pågrepet i hjemmet sitt grytidlig tirsdag morgen.

Kona løslatt

Säpo mener mannen med konas medvirkning har drevet spionasje mot Sverige i nesten ti år, fra 1. juli 2014 fram til dagen de ble pågrepet. I tillegg anklages de for spionasje mot USA siden 1. januar 2013.

Kona, som er siktet for medvirkning til grov spionasje, ble torsdag løslatt, men siktelsen mot henne opprettholdes. Også hun nekter straffskyld.

Etter et fengslingsmøte som varte i halvannen time, besluttet tingretten fredag altså å varetektsfengsle mannen.

Drev teknologiselskap

Paret mistenkes for ha brukt et teknologiselskap de drev til å spionere på sensitive mål. Ifølge opplysninger Aftonbladet har samlet inn, er den reelle hovedmannen bak selskapet trolig en russisk mann med forsvarsbakgrunn som høyst sannsynlig er oberst i den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

Russlands utenriksdepartement beskrev torsdag omtalen av saken som et uttrykk for antirussisk hysteri.

– Etter vårt syn er rapporteringen om dette i svenske medier en del av et bredere antirussisk hysteri i den vestlige verden. Den russofobiske kampanjen har utviklet seg til en spionmani i visse land, sa Zakharova.