Iranske medier: Gir amnesti til tusenvis som ble tatt til fange under protestene

Irans øverste leder Ali Khamenei lover amnesti til «titusenvis av fanger» som ble dømt etter protestene i fjor. – Hyklersk, mener aktivister i landet.

Irans øverste leder Ali Khamenei har gitt amnesti til «titusenvis» av fanger, melder flere medier i landet.

Både den iranske Revolusjonsgardens nyhetsbyrå Fars, de iranske universitetsstudentenes nyhetsbyrå ISNA og flere andre medier i Iran melder om amnestiet.

Ifølge ISNA gjelder ikke amnestiet dem som er dømt for spionasje eller kontakt med utenlandsk etterretning.

– Benådningen gjelder fanger som ikke er siktet for å ha spionert for utenlandske etterretningsorganisasjoner, for å ha hatt direkte kontakt med utenlandske agenter, for med overlegg å ha drept eller skadet noen, eller for å ha satt fyr på og ødelagt offentlig eiendom, heter det i kunngjøringen som er gjengitt av iranske medier.

– Alle må løslates

Iranske aktivister avfeier benådningen og kaller den for hyklersk.

– Dette forandrer ingenting. Alle demonstranter må løslates uten forbehold. I tillegg må de som beordret den voldelige undertrykkelsen, og de som gjennomførte den, stilles til ansvar, sier Mahmood Amiry-Moghaddam i den Oslo-baserte menneskerettsgruppa Iran Human Rights.

Myndighetene har ikke navngitt noen av dem som skal løslates eller får avkortet straffen.

Benådes på revolusjonsdagen

Over 500 mennesker er ifølge aktivistnettverket HRANA drept av iranske sikkerhetsstyrker i protestene som brøt ut over hele landet i fjor høst. Det skjedde etter at en 22 år gammel kurdisk kvinne døde i det iranske moralpolitiets varetekt i Teheran i midten av september i fjor.

Rundt 20.000 ble pågrepet, og over 100 av dem ble siktet for lovbrudd som kan gi dødsstraff. Fire dødsdømte er alt henrettet.

Ifølge kunngjøringen kommer amnestiet i forbindelse med årsdagen for revolusjonen i landet, som i 1979 førte til at sjahen ble styrtet og at ayatolla Khomeini i februar returnerte til Iran etter 14 år i eksil. Amnestiet gjelder ifølge iranske medier også for andre som sitter fengslet i Iran.